NJUJORŠKI FILMSKI FESTIVAL TRIBECA VRAĆA SE I OVE GODINE

Filmski festival koji je New Yorku prošle godine, nakon atentata 11. rujna 2001. godine, dao ekonomski i psihološki poticaj, vratit će se i ove godine u svibnju, objavili su organizatori.

Tribeca filmski festival, predviđen za razdoblje od 3. do 11. svibnja prikazat će 200 premijera i ponuditi više nagrada nego prošle godine, kad je organiziran samo osam mjeseci nakon atentata 11. rujna.

Festival je organizirao glumac Robert De Niro. De Niro i Kevin Spacey na konferenciji za novinare objavili su vijest o obnavljanju festivala.

´Prošlogodišnji festival bio je ostvarenje snova´, rekao je De Niro, suosnivač Filmskog centra Tribeca 1988. godine.

´Doveo je tisuće filmskih stvaratelja i ljubitelja filma iz svih dijelova svijeta, a to je bilo ono što su donji Manhattan i ekonomija našeg grada trebali nakon 11. rujna´, dodao je američki glumac.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg kazao je da je prošlogodišnji festival privukao 150.000 ljudi i prikupio više od deset milijuna dolara, a osim produkcijskih troškova tu su i 3100 rezerviranih hotelskih soba, oko 90.000 obroka u restoranima i oko 78.000 taksi vožnji.

´Festival je omogućio velik poticaj ekonomiji i poslao poruku da je New York otvoren za biznis te da je nanovo vrhunska turistička destinacija´, kazao je newyorški gradonačelnik.

Popis filmova za ovogodišnje izdanje festivala bit će poznat u travnju, ali je izvršni direktor Peter Scarlet rekao da će događaj ponuditi niz filmova koji će obilježiti 25. obljetnicu Zaklade afroameričkih filmskih djelatnika, kao i niz filmova o glazbi.

Prošlogodišnji festival promovirao je filmove poput ´Ratova zvijezda: Klonovi napadaju´ i ´Sve zbog jednog dječaka´ s Hughom Grantom i Toni Collette.

Pročitajte više