Noćas se pomiče sat, a ovo su najgore posljedice koje to ostavlja na organizam

Instagram

NOĆAS počinje zimsko računanje vremena. Sat se noćas vraća unatrag pa će 2:00 otkucati dva puta, što će dobro doći noćnim pticama i ljubiteljima spavanja. Iako početak zimskog računanja vremena, odnosno jedan dodatni sat, mnogima godi, pomicanje sata može ostaviti posljedice na organizam i san.

Nesanica, glavobolja i zimska depresija najveće su posljedice koje ostavlja pomicanje sata unatrag.

Kada je riječ o zimskoj depresiji, poznato je da smanjenje izloženosti suncu u organizmu smanjuje razine hormona sreće serotonina, a povećava razine melatonina koji pojačava simptome zimske depresije. Pri zimskom računanju vremena uživanje u danjoj svjetlosti je skraćeno, a samim time smanjuje se i razina serotonina.

Svako remećenje ritma spavanja uzrokuje promjene u organizmu, što često zna dovesti i do glavobolja koje mogu potrajati danima. 

Kod osoba koje nisu velike spavalice, zbog drugačijeg dnevnog ritma i manje izloženosti danjoj svjetlosti, može doći do nesanice koja vodi u niz ostalih problema.

Osim ovih, postoje i druge posljedice pomicanja sata. 2019. godine ćemo posljednji put pomaknuti sat pa će sve posljedice postati prošlost.

Pročitajte više