Nova godina stigla je u cijeli svijet, pogledajte spektakularan vatromet

Foto: 123RF

STANOVNICI južnopacifičkih otočja Samoe i Kiribatija prvi su na svijetu ušli u 2019. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, prije nekoliko je godina zbog ekonomskih razloga promijenila stranu na datumskoj granici te s istočne strane prešla na zapadnu. Zbog toga u nove godine sad ulazi prva, a ne zadnja kao prije. Stanovnici Kiribatija odnosno Božićnog otoka oduvijek u nove godine ulaze prvi.

Sat vremena nakon njih u novu godinu ušao je Novi Zeland, a dva sata kasnije i Australija. Uslijedili su Japan i Koreja u 16 sati, a sat vremena kasnije i Kina. 

Nakon toga uslijedili su Indonezija i Tajland u 18 sati, te Bangladeš u 19, a u 20 sati po našem vremenu Novu godinu dočekao je i Pakistan. 

U 21 sat Nova godina slavila se u Dubaiju. 

U 16 sati dočekali su je Japan i Koreja.

Sat vremena kasnije nova godina je stigla i u Kinu. 

Nova godina u Indoneziju i Tajland stigla je  u 18 sati.  Zatim je u 19 sati u novu godinu ušao i Bangladeš. Uslijedio Pakistan u 20 sati. Nakon što su je dočekali stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata u 21 sat, kreće prema istočnoj Europi, gdje će je dočekati u 23 sata po našem vremenu. Nakon nas 2019. će jedan sat iza ponoći početi u Velikoj Britaniji, a oko 5 sati slavit će Kanađani.

2018. godinu posljednji će napustiti stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe, iako ih dijeli samo 80 kilometara. 

Ako ste fan odbrojavanja do Nove godine, ovdje se ono događa svakih sat vremena.

Pročitajte više