Novi aerodromski skeneri vide sve - salo, sise, pa i dimenzije penisa

NOVI rendgen uređaji na aerodromima postali su toliko efikasni i tehnološki napredni da sada mogu prikazati veličinu grudi i penisa kod putnika. Ovi "hi-tech" uređaji zasad se koriste na deset američkih aerodroma i potrebno im je tek nekoliko sekundi da obave potpuno skeniranje putnika, a dizajnirani su kako bi zamijenili dosadašnje rendgene koji se koriste diljem svijeta.

Uređaj se testirao u Washingtonu, Los Angelesu, njujorškom aerodromu Kennedy i drugim ključnim čvorištima gdje su putnici za vrijeme skeniranja bili zatvoreni u staklenoj sjenici dok se na monitoru prikazivala trodimenzionalna slika cijelog tijela putnika bez odjeće. Novi sistem pregleda prije ulaska u avion koristi niske radio valove koji se "probijaju" kroz odjeću, metal, keramiku, kemijske materijale i eksploziv. Zaštitari, koji monitor gledaju u zasebnoj sobi, jasno vide putnikovo tijelo do najsitnijih detalja, pa čak i njihove genitalije, ali lice putnika potpuno je zamračeno.

Koliko je nova tehnologija moralna?


Ovaj novi skener predstavljen je u travnju ove godine na aerodromu u Phoenix, a ovoga će mjeseca biti postavljen diljem SAD-a, u zračnim lukama u Washingtonu, Dallasu, Las Vegasu, Albuquerqueu, Miamiju i Detroitu. Iako su tek postavljeni na aerodromima, skeneri su već izazvali revolt kod nekolicine putnika i aktivista za obranu ljudskih prava koji smatraju da se "intimni dijelovi tijela ne bi trebali prikazivati na monitorima". Barry Steinhardt, direktor programa za slobodu i tehnologiju Američke unije za građansku slobodu (ACLU) je rekao: "Ljudi nemaju pojma koliko dobro su slike grafički prikazane". ACLU tvrdi da putnici očekuju poštivanje privatnosti onoga što se nalazi ispod njihove odjeće, te da se vrlo osobne pojedinosti tijela, poput veličine grudi ili genitalija, "ne bi trebale prikazivati kao obaveza prije ulaska u avion".

Osim što se tijekom skeniranja ne prikazuju lica putnika, sigurnosne službe obećale su da se prikazi na monitorima neće printati, pohranjivati ili prosljeđivati". "Nakon što djelatnik sigurnosne službe vidi fotografije i ispita postojanost anomalija, slika sa ekrana u potpunosti nestaje, tako da sigurnosni djelatnik neće biti u mogućnosti isprintati, pohraniti ili proslijediti sliku nekome drugome", rekla je Lara Uselding, glasnogovornica sigurnosne službe na aerodromu, i dodala kako putnici nisu obavezni prihvatiti ovaj novi uređaj ako to ne žele. Do kraja ove godine ovi će se skeneri naći u trideset američkih zračnih luka, dok ga u Europi zasad koristi samo aerodrom u Amsterdamu.

K.H.

Pročitajte više