Novi iPhone bit će najrazvikaniji telefon godine, a ovo je sve što o njemu znamo

Foto: Press/Enzuke

SEDMICA je tek izašla i oko mnogo detalja još se uvijek lome koplja, ali bez obzira na to smatrali da se radi o najboljem ili najrazvikanijem uređaju, nema sumnje da će Apple i ove godine izbaciti nešto o čemu će se raspisati svi mediji u svijetu.

Štoviše, piskaranje je već počelo i internet je prepun nagađanja što možemo očekivati od osmice koja izlazi na desetu godišnjicu iPhonea i od koje se već sad očekuju revolucionarna poboljšanja.

Realno gledajući, ovu priču slušamo svake godine i kada bismo bili potpuno iskreni, rekli bismo da će Apple i ovog puta pokupiti ono najbolje od konkurencije i to kompilirati u svoj nadolazeći uređaj.

Konkurencija je svake godine sve bolja i bolja i Apple mora učiniti nešto veliko kako bi se mogao nositi sa sve boljim uređajima koji su ponekad i dvostruko jeftiniji od njihovih igračaka, a imaju iste ili ponekad daleko bolje performanse.

No, Apple ima ime i to malo što može promijeniti. Stoga, pogledajmo što nas očekuje.

Vjerojatno će se zvati iPhone 8... ili možda ne

I dok neki tvrde da će 2017. biti godina još jednog "S" modela, stručnjaci su sumnjičava i ne vjeruju da će kompanija propustiti priliku da desetu godišnjicu svog uređaja obilježe na poseban način. Štoviše, neki idu toliko daleko pa tvrde da bi Apple mogao u potpunosti preskočiti osmicu i devetku i izbaciti iPhone 10.

Sam naziv potpuno je irelevantan, ali postoji psihološki učinak jer kako god gledali na to, iPhone 7S jednostavno ne djeluje toliko posebno.

Dolazi i treći model

Problem s nazivom mogao bi se zaobići i na sljedeći način. Naime, postoji mogućnost da Apple zaista izbaci poboljšani 7S, ali paralelno s njim i potpuno novi uređaj namijenjen naprednim korisnicima. Dakle, uz klasični uređaj i Plus model, trebali bismo dobiti i iPhone 8 Pro.

O čemu je riječ? Naime, baš kao i u slučaju iPadova, očekuje se Pro verzija koja bi imala podršku za Appleov stylus što bi dizajnerima i umjetnicima moglo otvoriti niz kreativnih mogućnosti da se izraze na što bolji način. To bi vjerojatno podrazumijevalo i nešto jaču hardversku podršku.

Podrška za Apple Pencil

Apple je prije dvije godine izbacio svoj Apple Pencil koji se koristio ut iPad Pro, a očekuje se da bi ove godine mogli poboljšati svoj uređaj i spojiti ga s Pro verzijom iPhonea.

Nove mogućnosti, nove aplikacije i generalno bolji proizvod vjerojatno će pronaći publiku među kreativcima.

Bežično i brzo punjenje i bolja baterija

Prošle godine Apple je dao do znanja da lagano napuštaju ideju klasičnih slušalica u korist AirPodsa. Istina, AirPods nije se pokazao kao proizvod koji su mnogi očekivali, ali dao nam je do znanja da kompanija ozbiljno razmišlja o bežičnom konceptu. Logičan korak je bežično punjenje.

Verge je već pisao o Appleovom okupljanju stručnjaka za bežično punjenje, a Nikkei Asian Review pisao je da Foxconn, jedan od najvećih Appleovih partnera, radi na modulima za bežično punjenje.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni da Apple na ovom terenu dvije godine kaska za Samsungom.

Bit će najtanji ikad

Mnogi portali već neko vrijeme pišu o novom dizajnu zvučnika koji bi, nakon odlaska klasičnog ulaza za slušalice, trebali imati još veću funkciju. Bili bi očekivano bolji, ali još važnije tanji što bi Appleu omogućilo da izbace najtanji uređaj do sada.

U isto vrijeme, ne smijemo zaboraviti "bendgate" i problem koji je nastao zbog tanašnih uređaja koji su se prelako svijali.

Veći OLED zaslon

Već smo spomenuli Pro verziju, a mnogi vjeruju da će ovo biti i najveći uređaj s 5,8-inčnim OLED zaslonom (usporedbe radi, 7 Plus ima 5,5-inčni zaslon). Uz sve to, Apple bi mogao slijediti primjer konkurencije (posebno izvrsnog Xiaomijevog Mi Mixa) i dati nam uređaj u potpunosti lišen crnih rubova i izbočina što bi kod korisnika stvorilo osjećaj još većeg zaslona.

U isto vrijeme, Wall Street Journal piše da je Apple zamolio dobavljače da zaslone učine boljim od Samsungovih u nastojanju da se domognu prototipova zaslona bolje rezolucije. Dakle, govorimo o rezoluciji koja bi bila bolja Quad HD-a (2560x1440). Priče o OLED-u dolaze s nekoliko izvora pa postoji velika mogućnost da ova nagađanja (kao i obično) nisu daleko od istine.

Bolji procesor

Iako je to besmisleno isticati, novi uređaj bit će brži od prethodnog, a to će biti zahvaljujući Appleovom A11 procesoru koji bi ovog puta trebao biti podijeljen na dvije ploče zbog većeg ekrana.

Opraštamo se od tipke "Home"...

Kako bi ekran zaista bio veći prva stvar koje se Apple mora riješiti je tipka "Home". Apple je još prije dvije godine prijavio patent za prozirni senzor otisaka prstiju što bi značilo da se opraštamo i od klasične tipke koja bi bila integrirana u sam zaslon. U ovoj fazi to već djeluje kao sasvim logičan i očekivan potez.

...i aluminija

Ako je vjerovati napisima DigiTimesa, Apple će se riješiti aluminijskog okvira koji je korišten na šesticama i sedmicama. Dakle, radilo bi se o dvije ploče pojačanog stakla povezanih okvirom od nehrđajućeg čelika. Nešto kao u slučaju iPhonea 4, ali ovog puta puno ljepše i tanje. To bi trebalo smanjiti cijenu i pojačati kvalitetu.

Skener zjenica

Njemačka stranica Handy Abovergleich (i neke druge), pišu o skeneru zjenica koji će vam omogućiti da uređaj otključate gledanjem u njega. Hoće li to biti alternativa Touch ID-ju, vidjet ćemo. Uglavnom, Samsungov Galaxy Note 7 već je predstavio ovu opciju, ali u njihovom slučaju postojao je problem eksplozivnih uređaja pa je ova opcija ostala u sjeni nemilih događaja.

Kamera s podrškom za proširenu stvarnost

Proširena stvarnost sve je prisutnija pa nema sumnje da će i Apple uskočiti u ovu priču. Stoga, očekuju se da će nove kamere s dvostrukom lećom omogućiti da svijet oko sebe promatrate preko ekrana koji će vašu stvarnost obogatiti 3D objektima s nevjerojatnom preciznošću.

Nova boja

Kao i inače, boja uređaja također je relativno nebitna stavka, ali ljudi padaju na te stvari. Nakon što smo krajem prošle godine vidjeli planove za "Jet White" iPhone 7, ove godine sve se češće šuška o potpuno novoj boji pa bismo uz bijele, crne i metalik uređaje trebali dobiti i crvenu.

Bit će skuplji

I ponovno se vraćamo na priču o trećem modelu, ali ovog puta u kontekstu cijene.

Naime, posljednjih tjedana piše se o nasljednicima sedmice i sedmice Plus koje bi Apple trebao predstaviti u rujnu, ali i osmici koja bi, prema ovoj verziji, trebala biti "treći uređaj". Kao što znamo, Appleov phablet "Plus" skuplji je od obične sedmice, a ako će konstelacija novih uređaja zaista biti takva, trebamo se pripremiti i za to da će osmica biti skuplja od Plus verzije.

Slično se piše i o Galaxyju S8 koji bi trebao biti skuplji od prethodnika, a hoće li to biti slučaju i s osmicom, pokazat će vrijeme.

Pročitajte više