Novi kralj Charles je svom potpisu dodao slovo R. Evo što to znači

Foto/Screenshot: EPA/YouTube

CHARLES je službeno postao kralj Charles III.

Zakonom iz 1701. uređeno je da novi monarh nasljeđuje prijestolje automatski, a proklamacijom vijeća tek se potvrđuju ime i identitet novog kralja i službeno objavljuje koje će ime nositi.

Charles je potpisao prisegu koju je dao pred Tajnim vijećem, a kamere su zabilježile da je svom imenu u potpisu dodao slovo R.

Što je R u potpisu kralja?

Charles R je Charles Rex, odnosno R je oznaka latinske riječi za kralja. I pokojna kraljica Elizabeta se potpisivala s Elizabeth R.

Slovo R iza imena koriste svi britanski vladari (kada je u pitanju kraljica, R označava kraljicu, lat. regina). Kraljičin otac George VI. je na početku vladavine koristio dodatak RI (Rex Imperator) jer je na početku njegove vladavine još uvijek službeno postojalo Britansko Carstvo.

I službeno, Charles III. je sjeo na prijestolje.

Kako će izgledati naredni dani?

Sutra lijes s tijelom kraljice dolazi u palaču Holyroodhouse, službenu rezidenciju monarha u Škotskoj. Uprave Škotske, Walesa i Sjeverne Irske proglašavaju dolazak novog monarha.

U ponedjeljak se sastaju dva doma parlamenta u Londonu kako bi odali počast kraljici, a novi kralj odlazi iz Londona u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku.

U utorak će se lijes s tijelom kraljice prevesti avionom u London, a potom u Buckinghamsku palaču.

U srijedu slijedi procesija kroz središte Londona kako bi se lijes premjestio iz Buckinghamske palače u Westminster. Lijes će biti četiri ili pet dana u Westminster Hallu kako bi ljudi mogli odavati počast 23 sata na dan. Očekuje se da će ih doći stotine tisuća. Kraljevska obitelj također bi trebala doći odati počast Elizabeti II.

U ponedjeljak, 19. rujna će se vjerojatno održati državni pogreb u Westminsterskoj opatiji u Londonu, kada se očekuju i državnici iz cijelog svijeta. Nakon obreda kraljica će biti privatno pokopana u kapelici kralja Georgea VI. u dvorcu Windsor. Lijes njezina supruga princa Philipa, koji je preminuo prošle godine, bit će tamo premješten kako bi bio uz nju.

Pročitajte više