Novo istraživanje pokopalo je Freudovu teoriju o dvije vrste ženskog orgazma

Foto: 123RF

U SVOJA "Tri eseja o teoriji seksualnosti" Sigmund Freud tvrdio je da postoje dva tipa ženskog orgazma, vaginalni i klitoralni, za koji se kasnije smatralo da ga postižu "djetinjaste i nezrele žene".

Niz studija o ženskom orgazmu, koje su proveli Stuart Brody i Rui Miguel Costa nadovezao se na Freudov koncept i dodao da su klitoralni orgazmi povezani s "nezrelim psihološkim obrambenim mehanizmima" te da ukazuju na "lošiju kvalitetu odnosa". Posljedice tih studija bile su teške, istraživači su tvrdili da su žene koje doživljavaju orgazme klitoralnom stimulacijom mentalno oboljele.

Međutim, novo istraživanje objavljeno od strane neuroznanstvenice i osnivačice Liberosa Nicole Prause pružilo je uvjerljive dokaze da su vaginalni i klitoralni orgazmi isti, čime je dovela prethodne studije u pitanje.

Prause i njen tim zatražio je od 88 žena u dobi između 18 i 53 godine da odgovore na detaljna pitanja o svojim uobičajenim i posljednjim iskustvima s orgazmom te na pitanja o depresiji i anksioznosti.

Potom su ispitanice gledale neutralne i seksualne filmove te su morale reći osjećaju li se uzbuđeno ili "kao inače".

Rezultati su pokazali da je većina žena, njih 64 posto reklo da su i vaginalna i klitoralna stimulacija dio njihove metode za postizanje orgazma. One koje su rekle da orgazam lakše postižu klitoralnom stimulacijom pokazale su veću kontrolu nad svojim seksualnim uzbuđenjem.

"Klitoris i vagina mogu se razlikovati somatosenzornom korteksu, odnosno motor homunculusu u prednjem gornjem dijelu mozga. Neki ljudi pogrešno su to interpretirali kao dokaz da ta područja mogu odvojeno generirati orgazam, no nisu postojali stvarni dokazi da se to može dogoditi. Vaginalni odnos uvijek mijenja položaj klitorisa, njegovo podnožje produljuje se do ulaza u vaginu pa je nemoguće odrediti koliko je vaginalna penetracija odgovorna za orgazam", rekla je Prause za Research Gate. 

Pročitajte više