O SVEČANOSTI DODJELE NOBELOVE NAGRADE IZ BLIZA

´Nobelov tjedan´, tradicionalna svečanost u povodu dodjeljivanja Nobelovih nagrada, započeo je početkom proteklog tjedna u Stockholmu, a glavno slavlje za pomno odabrane uzvanike održano je u srijedu.

Nobelova nagrada uručuje se tradicionalno u koncertnoj dvorani u Stockholmu 10. prosinca još od 1901. osim Nobelove nagrade za mir, koja se uručuje u Norveškoj.

Glamurozna i svečana zabava za uzvanike, održana u srijedu u stockholmskoj gradskoj vijećnici, najvećem broju Šveđana dostupna je samo preko televizije.

Nobelova zaklada svake je godine zatrpana pismima onih koji žele biti nazočni na slavlju. Međutim, gotovo je nemoguće ući u krug onih koji imaju pristup svečanosti zajedno s oko 1.270 gostiju.

U krug uzvanika, uz dobitnike nagrade, njihove bliske rođake i prijatelje, ulaze i ministri u vladi, članovi Akademije te valeposlanici zemalja iz kojih dolaze dobitnici.

Budući je dodjela Nobelove nagrade akademska svečanost, svake se godine pruža mogućnost nadarenim studentima iz cijelog svijeta da joj nazoče. Uz njih, 200 studenata sa švedskih sveučilišta, dobitnika Nobelove lutrije, ima mogućnost pristupa. Lijepa prigoda da se studentska menza zamijeni raznim delicijama, a gužva u diskoteci valcerom.

Uz uzvanike, na slavlju je nazočan i veliki broj osoblja koje se brine za goste. Među njima, jedino je nepoznat broj pripadnika službi sigurnosti.

156 osoba servira hranu i piće, 52 osobe serviraju samo vino, 42 kuhara i pomoćnog osoblja pripremaju jelovnik koji je tajna sve do posljednjeg trena, 18 osoba zaduženo je za pranje posuđa. Osim njih, gostima je na raspolaganju osam šefova sale i jedna osoba odgovorna za čitavo osoblje.

Uz predjelo, svaki gost dobije dvije čaše vina, ukupno 360 boca. Uz glavno jelo isto toliko, uz desert dvije čaše desertnog vina, ukupno 180 boca. Goste očekuje i šalica kave nakon večere, ukupno 58 paketa, te neograničena količina bezalkoholnih pića.

Jelo se servira u servisu koji se upotrebljava od 1991. godine. Svakog gosta očekuje sedam dijelova servisa, ukupno 9.660 dijelova, te isto toliko dijelova pribora. Po gostu su predviđene četiri čaše, ukupno 5.520. Predjelo se počinje servirati u 19 sati i 15 minuta, glavno jelo u 20.10 a desert u 21.16. Valcer se počinje plesati oko 22.25 sati.

Ukupan iznos nagrada za ovu godinu je deset milijuna kruna. Svaka medalja koju dobiju nobelovci izrađena je od 18-karatnog zlata te pozlaćena 24-karatnim zlatom, promjera 66 milimetara i teška 200 grama.

4.000 cvjetova, najviše karanfila, 2.000 zelenih listova, uglavnom eukaliptusa, krasilo je Plavu dvoranu Gradske vijećnice. Cvijeće je dar San Rema, gdje je Alfred Nobel umro 10. prosinca 1896.

Pročitajte više