Obilje snage i ljepote na 402 Street Raceu

TISUĆE ljudi pogledalo je prvi dan ovogodišnjeg izdanja natjecanja 402 Street Race, koje se tijekom vikenda održava u Velikoj Gorici. Posjetitelji privučeni atmosferom nabijenom benzinskim parama i zaglušujućom bukom mogli su svjedočiti odmjeravanju snaga najboljih pastuha pristiglih iz probranih domaćih i inozemnih ergela.

Prvi dan velikog showa rezerviran je za dva eventa. Središnji događaj svakako je bila utrka ubrzanja na 402 metara, 402 Street Race, u kojoj sudjeluje stotinjak automobila grupiranih u tridesetak timova. Poseban prostor rezerviran je za DB Drag natjecanje u glasnoći ozvučenja uz koje se nalaze mnogobrojni štandovi timova i zastupnika iz auto miljea.


Staro je pravilo da uz moćne automobile idu i jednako atraktivne hostese. Službene hostese organizatora bile su vrlo susretljive. Odjevene u izazovne kostime, ostale su  zamijećene i pored limenog šarenila svih veličina i dezena. No, nama su se najviše dopale hostese na štandu Brabusa i Techarta koje privlače zanimanje gotovo jednako kao izloženi Porsche 911 u TechaArt-ovoj izvedbi i Brabusova prerada Mercedesovog kabrioleta.


Velika gužva uzduž staze pokazala je da najveće zanimanje bude natjecanja u ubrzanju. I dok natjecatelji razmišljaju o vremenu potrebnom za apsolviranje staze, posjetitelji uživaju u atraktivnim preradama koje inače mogu vidjeti samo na filmu.

Ponuda je doista velika, a zastupljene su gotovo sve marke. Jedan od rijetkih događaja na kojima cijena nužno ne znači prestiž omogućava zadovoljstvo šarolikog kruga ljudi. Tako će najmlađima biti najzanimljiviji automobili s značajnim karoserijskim zahvatima i napadnim bojama karoserije.


Oni više nostalgični svoje favorite traže u prerađenim "jugićima" i "fićekima", dok stariji znalci pokušavaju otkriti što se krije ispod poklopaca "zemljačkih" automobila, kao što su Kadetti i Golfovi starije generacije.

Na svoje će doći i ljubitelji američkih automobila. Prvenstveno zahvaljujući inozemnim gostima, koji su u Veliku Goricu doveli nekoliko Corvetta. Njima društvo pravi žuti Chrysler Viper, dok boje Japana brane legendarni bolidi, Honde NSX i Subaru Impreze.


 

Zamjetno je da su timovi grupirani prema markama automobila. Tako CPL racing team, čiji medijski pokrovitelj je Index.hr, posjeduje tri Fiata. Više od 200 KS ispod poklopca bilo je dovoljno da CPL-ovci odrade stazu u manje od četrnaest sekundi. Njihov najjači adut je Fiat Coupe koji je postigao jedno od najboljih vremena u klasi.


Gromoglasno navijanje pomiješano s bukom motora može nadjačati samo jedna stvar, a to je nastup pravog dragstera. Dovoljna je najava preko razglasa i tisuće gledatelja u trenutku utihnu. Svi iščekuju dolazak najbrutalnijeg vozila koje je ikad kročilo na velikogoričku pistu. Buku koju ispušta pogonski stroj snažan preko 1.100 nemoguće je opisati.



 
Zvučni doživljaj je jedinstven, na pedesetak metara od vozila bubnjići toliko da ne puknu, a koljena klecaju od strahopoštovanja. Grlo je u trenu suho, a tijelo prekriju žmarci. I tako 10,8 sekundi, koliko treba da odvali dionicu dugu 402 metra.

I na kraju, preostaje nam samo preporučiti dolazak u nedjelju u Veliku Goricu koja je ovaj vikend glavni grad Hrvatske kad su u pitanju automobili. Naime, paralelno sa Street Race-om održava se VG Auto Show na kojem je zastupljena većina automobilskih marki dostupna na hrvatskom tržištu.


Miljenko Nikolić

Pročitajte više