U Puli prikazan Gospodar prstenova: Povratak kralja, okupili se oskarovci

Foto: Press

Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka (ISFMF) obilježio je 20 godina završnice epske filmske trilogije Gospodar prstenova: Povratak kralja Petera Jacksona prikazavši ovaj klasik u nedjelju navečer u veličanstvenoj pulskoj Areni.

Bila je to prilika da organizatori ISFMF-a dodijele nagrade u dvije kategorije i to za glazbu i za zvuk na filmu. Ova nagrada dodjeljuje se istaknutim profesionalcima koji su tijekom svog života dali kreativan doprinos od iznimnog umjetničkog značaja na području zvuka i glazbe u kinematografiji.

Shore i Minkler dobili najgrade za životno djelo

Tako su ove godine nagradu za životno djelo primili skladatelj Howard Shore i dizajner zvuka Michael Minkler, obojica trostruki oskarovci s više od 40 godina uspješne karijere. Shore je dva Oscara osvojio za glazbu upravo za Povratak kralja, no poslovne obaveze zadržale su ga u New Yorku te se zahvalio putem videa.

Poruku je poslala i Annie Lennox koja je otpjevala Shoreovu skladbu u filmu i obećala da će doći u Pulu iduće godine, ako je pozovu. U Arenu je stigao i Mark Ulano, koji je svog Oscara primio za Titanic Jamesa Camerona.

Osim što je skladao glazbu za Gospodara prstenova, za koje je bio nagrađen trima Oscarima, Howard Shore je uglazbio brojne druge kultne filmove, kao što su Muha, Kad jaganjci utihnu, Philadelphia, Sedam, Bande New Yorka, Pokojni, a jedan je od tek nekolicine živućih skladatelja koji rade samostalno - nema suradnike orkestratore te svu glazbu zapisuje olovkom na papir.

Minkler u karijeri radio na nevjerojatnim filmovima

Michael Minkler legenda je u filmskoj industriji, pripadnik jedne od četiriju obiteljskih generacija koje su postavile tehnološke standarde u filmskom zvuku, a u karijeri je radio nevjerojatne naslove - Ratovi zvijezda, Black Hawk Down, Chicago, Nemilosrdni gadovi, Odbjegli Djang, Ljepotica i zvijer i brojne druge. 

Mark Ulano, osim spomenutog Titanica, ovaj dizajner zvuka radio je upravo s Michaelom Minklerom na filmovima Quentina Tarantina, a zajedno su bili nominirani za Oscara za rad na filmu Bilo jednom u Hollywoodu.

Ulano je osim toga i vrhunski predavač te je diljem svijeta imao brojna predavanja i radionice na kojima je mnogim filmskim aspirantima i ostalim ljubiteljima još više približio holivudske tips & tricks.

Pročitajte više