Obitelj iz Petrinje ostala bez radionice, mole pomoć: Imali smo planove za posao

Foto: Josipa Kozina

OBITELJI Kozina iz Petrinje u razornom je potresu, kao i mnogima, oštećena obiteljska kuća, ali i radionica koja im je bila izvor prihoda. Za smještaj su se uspjeli snaći te kažu da se oštećenja na njihovoj kući daju popraviti, no za obnovu radionice u kojoj proizvode drvene igračke odlučili su zatražiti pomoć putem GoFundMe kampanje

Vanja i Josipa, koji imaju dvoje male djece (stare četiri i šest godina), u radionici su izrađivali drvene igračke, a kako je Josipa ispričala za Index, na sam dan potresa su namjeravali registrirati obrt. 

"Ideja se stvorila unatrag par godina, otkako smo postali roditelji, te sam ja tražila alternativne načine rada, željela sam biti kod kuće s djecom i u isto vrijeme raditi. Sve se pokrenulo unazad šest mjeseci te smo krajem godine imali u planu registrirati kao obrt, no potres u ponedjeljak 28. prosinca nas je spriječio u tome. Onaj dan nakon nas je spriječio još više. Igračke izrađujemo suprug i ja (veći je dio na meni, on samo reže oblike). Suprug radi, ja sam nezaposlena", rekla nam je Josipa. 

Kako je njihova radionica pretrpjela teška oštećenja i nije sigurna za boravak u njoj, donacije su zatražili kako bi mogli nabaviti kontejner u kojem bi organizirali radionicu. 

"Kupili bismo kontejner jer nam je trenutna radionica uništena i nesigurna za rad te bismo isti smjestili u dvorištu kako bismo i dalje radili od kuće. Prije potresa imali smo velike planove, i nabavku novih strojeva i prijavu na neke projekte, no eto, magnituda 6.4 nas je unazadila", kaže ona. 

Ipak, dodala je, Petrinju ne žele napustiti jer se još uvijek nadaju boljoj budućnosti. 

"Petrinju ne planiramo napustiti unatoč svemu, nego se nadamo da će se ova trenutna situacija ipak preokrenuti u korist cijelog ovog kraja i donijeti mu razvitak koji se trebao dogoditi nakon rata", zaključila je. 

Njihovu GoFundMe kampanju možete pronaći ovdje

Pročitajte više