Objavljen model "žene iz budućnosti": "Ovako bi ljudi mogli izgledati za 1000 godina"

Foto: TollFreeForwarding.com

TEŠKO je zamisliti da svakodnevno višesatno buljenje u male i velike ekrane nema nikakvog utjecaja na izgled ljudskog tijela i tijek evolucije. Pokušavajući vizualizirati kako bi tehnologija u idućih tisuću godina mogla preobraziti naša tijela, znanstvenici su stvorili Mindy - groteskni model žene iz budućnosti obilježen grbavim leđima, širokim vratom i prstima koji izgledaju kao kandže za tipkanje poruka.

''Pribavili smo znanstvena istraživanja i stručno mišljenje o toj temi prije nego što smo radili s 3D dizajnerom na stvaranju budućeg čovjeka čije se tijelo fizički promijenilo zbog dosljedne upotrebe pametnih telefona, prijenosnih računala i druge tehnologije'', prenosi Daily Mail riječi istraživača koji su stvorili ovaj 3D model.

Skvrčeni prsti i savinuti laktovi

Godine gledanja u pametne telefone i zaslone računala mogle bi rezultirati pogrbljenim držanjem, a ruke će biti trajno oblikovane u kandže zbog stalnog držanja pametnih telefona, tvrde oni.

''Način na koji držimo svoje telefone može uzrokovati napetost u određenim kontaktnim točkama te sindrom kubitalnog tunela'', objašnjava dr. Nikola Đorđević iz Med Alert Helpa.

''Kada radite na računalu ili gledate u svoj telefon, mišići na stražnjoj strani vrata moraju se kontrahirati kako bi vam držali glavu gore'', objašnjava drugi znanstvenik, K. Daniel Riew, zašto je model izuzetno pogrbljen.

''Što više gledate prema dolje, mišići moraju jače raditi kako bi vam glava bila podignuta. Ovi se mišići mogu pretjerano umoriti i mogu boljeti od gledanja u pametne telefone i tablete ili od provođenja većine radnog dana na računalima'', dodaje.

Pročitajte više