Od prijatelja i cimera do braka: Ljubavna priča Kate Middleton i princa Williama

Foto: Profimedia/EPA

KRALJEVSKA romansa princa Williama i Kate Middleton tijekom godina bila je tema brojnih svjetskih medija, a dokumentirana je i u seriji The Crown.

>> Kate Middleton objavila da ima rak. Kralj poslao podršku, oglasili se Meghan i Harry

Kako se par upoznao?

William i Kate upoznali su se kad su oboje bili studenti na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, tijekom prve godine tamo, a putevi su im se prvi put susreli u njihovom domu, St. Salvator's Hall, u rujnu 2001.

"Zapravo, mislim da sam pocrvenjela kad sam ga upoznala. Nekako sam pobjegla, bila sam sramežljiva", rekla je Kate u intervjuu povodom njihovih zaruka. Kaže da Williama na početku prve godine fakulteta nije bilo često na sveučilištu.

"Trebalo nam je vremena da se upoznamo, ali postali smo vrlo bliski prijatelj od početka", rekla je Kate. Kasnije je William potvrdio da su se upoznali na fakultetu.

"Prvo smo bili prijatelji više od godinu dana i od tada je to na neki način procvjetalo. Jednostavno smo provodili više vremena jedno s drugim, dobro smo se nasmijali, dobro smo se zabavili i shvatili da dijelimo iste interese", rekao je.

Williama je zaintrigirala Kate na dobrotvornoj modnoj reviji u ožujku 2002., tijekom drugog semestra na St. Andrewsu, gdje je šapnuo svom prijatelju Fergusu: "Vau, Ferguse, Kate je zgodna!" S vezom su počeli tijekom druge godine fakulteta i tada su se uselili s prijateljima u kuću izvan kampusa.

Britanski tabloid javno objavio njihovu vezu, Charles je bio bijesan

U travnju 2004. godine njihova veza postala je javna kada je The Sun objavio fotografije njih dvoje kako uživaju na skijanju u švicarskim Alpama. Povreda privatnosti dovela je do toga da je tadašnji princ Charles zaprijetio prekidom medijskih odnosa s tabloidom. U to je vrijeme Charlesov glasnogovornik rekao da je "jako razočaran" postupcima medija i da će se The Sun "suočiti s posljedicama". 

Kao i svaka veza, i njihova je imala uspone i padove. Tijekom njihovog intervjua za zaruke 2010., William se osvrnuo na kratko vrijeme razdvojenosti. Naime, bili su prekinuli početkom 2007. godine.

"Oboje smo bili vrlo mladi. Bili smo na fakultetu i bili smo različiti karakteri. Pokušali smo pronaći vlastiti put dok smo odrastali", rekao je William, a Kate je dodala: "U to vrijeme nisam baš bila sretna zbog toga, ali to me učinilo jačom osobom. Otkrijete stvari o sebe kojih možda niste bili svjesni."

No već nakon nekoliko mjeseci razdvojenosti par se pomirio. Kako je kraljevska dopisnica Katie Nicholl opisala u svojoj knjizi Kate: The Future Queen, William se odlučio pomiriti s Kate nakon što ju je pozvao na kostimiranu zabavu koju je priredio, a ona se pojavila u izazovnom izdanju. 

Zaruke na romantičnom putovanju

Godine 2010. William je zaprosio Kate dok su bili na romantičnom putovanju u Keniji. "Proveli smo malo vremena zajedno s nekim prijateljima i jednostavno sam odlučio da je pravo vrijeme. Razgovarali smo o braku neko vrijeme, tako da to nije bilo veliko iznenađenje, ali odveo sam je na lijepo mjesto u Keniji i zaprosio", rekao je William.

Kate je rekla da je prosidba bila "vrlo romantična", s čime se složio i William. Već sljedeće godine došlo je do velikog kraljevskog vjenčanja. Dugo očekivanu svadbu pratilo je više od 72 milijuna ljudi diljem svijeta. U prosincu 2012. Kate je objavila da je trudna s njihovim prvim djetetom, a maleni princ George rođen je u srpnju 2013. 

Već sljedeće godine, u rujnu 2014., par je objavio da očekuju drugo dijete, pa se tako princeza Charlotte rodila u svibnju 2015. godine. Njihovo treće dijete, princ Louis, rodilo se u ožujku 2018. godine. 

Pročitajte više