Tko je Eden Golan, izraelska predstavnica zbog koje je nastao kaos u Malmöu?

Foto: Instagram

Izraelska predstavnica Eden Golan (20) privukla je pažnju u drugoj polufinalnoj večeri ovogodišnjeg Eurosonga. Predstavila se s pjesmom Hurricane.

Ranije je izjavila kako se nada da će njezin nastup pomoći ujedinjenju ljudi. "Ovo je vrlo važan trenutak za nas, posebno ove godine", rekla je za Reuters u ovotjednom intervjuu. "Osjećam se počašćenom što imam priliku biti glas svoje zemlje." No publika ju je na drugoj generalnoj probi izviždala, a snimke iz Malmö Arene ubrzo su se proširile društvenim mrežama. 

Tko je Eden Golan?

Eden je rusko-izraelska pjevačica. Karijeru je započela sudjelovanjem na ruskom izboru za dječji Eurosong 2015., a potom i na ruskom televizijskom natjecanju The Voice Kids.

Rođena je u Kfar Sabi u Izraelu. Kada je imala šest godina, ona i njezini roditelji preselili su se u Moskvu, gdje je njezin otac radio. U Moskvi je provela 12 godina, a prije dvije godine se s roditeljima vratila u Izrael zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Po povratku u Izrael sudjelovala je u izraelskoj TV seriji misteriozne glazbene igre Ro'im et Hakol, no ispala je u prvom krugu. Eden je popularna i na Instagramu, gdje je prati 180.000 ljudi. 

Dosad je izdala pjesme Ghost Town, Let Me Blow Ya Mind, Taxi, Dopamine i Hurricane, koju će izvesti na Eurosongu.

Morala je preraditi svoju prvu pjesmu jer je bila previše politična

EBU, organizator Eurosonga, zaprijetio je da će diskvalificirati Izrael ako Golan ne preradi svoju pjesmu October Rain jer su smatrali da je previše politički nabijena, a smatra se da se pjesma odnosi na napade Hamasa 7. listopada. Pjesma je prerađena i preimenovana u Hurricane, čime joj je osigurano da se može natjecati.

Govoreći za AFP, Golan je rekla kako je iznenađena što su organizatori odbili October Rain. "Bila sam pomalo šokirana kada Europska radiodifuzna unija nije odobrila pjesmu. Ne mislim da je prva verzija bila politička", rekla je Golan. Ipak, neki od izvornih stihova, poput "Nema više zraka za disanje" i "Svi su bili dobra djeca, svi do jednog", izdvojeni su i smatralo se da govore o žrtvama napada Hamasa.

Za nove stihove, kao što je "Još sam slomljena od ovog uragana", mnogi smatraju da i dalje upućuju na napade, ali EBU je dao zeleno svjetlo pjesmi, a Golan tvrdi da Hurricane djeluje na više razina i da je pjesma otvorena za tumačenje.

"Svaka osoba koja je sluša može se povezati s pjesmom na svojoj razini. Naši ljudi, naša zemlja, povezani su s njom na vrlo različitoj, dubljoj emocionalnoj razini zbog tragedije kroz koju smo prošli", rekla je.

Prethodno je EBU prozvao "ciljane kampanje na društvenim mrežama" protiv izvođača zbog prijavljenih prijetnji smrću izraelskoj predstavnici, a postojali su i strahovi da će ovogodišnji Eurosong biti meta za islamske ekstremiste zbog njezinog sudjelovanja.

Pročitajte više