Od seks simbola do kontroverzne aktivistice: Brigitte Bardot proslavila 75. rođendan

SVOJEDOBNO najslavnija filmska ljepotica, a danas aktivistica za prava životinja Brigitte Bardot slavi 75. rođendan. Ova francuska glumica je na filmu debitirala 1952. godine, a vrtoglavi uspjeh doživjela je nakon uloge u filmu "I Bog stvori ženu", kojega je 1956. snimio njezin tadašnji suprug Roger Vadim. Brak s Vadimom nije potrajao, a ni u drugim muškarcima nije pronašla dugoročnu sreću. Četiri godine je živjela s kiparom Mirkom Brozekom, koji ju je na kraju, u navali bijesa, napao svojom metalnom skulpturom. Brozeka je Brigitte zamijenila aktivistom za prava životinja Allainom Bourgrainom koji ju je ostavio na njezin 49. rođendan jer "nije želio živjeti s osobom čiji je život samo niz neuspjeha".

Bardot se, naime, početkom sedamdesetih godina, kada je još uvijek bila na vrhuncu popularnosti, povukla iz svijeta filma i posvetila zaštiti životinja. Djelovala je diljem svijeta, pa čak i u Hrvatskoj. Prije dvije godine uputila je apel predsjedniku Stjepanu Mesiću u sklopu kampanje za spašavanje ovaca na Kornatima, čije je preživljavanje bilo ugroženo zbog suše. Također je od vlasti u susjednoj Bosni i Hercegovini zatražila da joj pomognu pri spašavanju dva medvjeda koja su tamo u zarobljeništvu. Drži ih jedan vlasnik restorana i navodno zlostavlja kako bi privukao i zabavio goste.

Osuđena zbog rasizma

Dobrotu i brigu koju iskazuje prema životinjama Brigitte ne gaji prema svim ljudima. Francuski sud ju je prošle godine osudio zbog rasizma koji je iznijela u svojoj knjizi "Vapaj u tišini", ali dobila je tek simboličnu kaznu. Već je i prije bila kažnjavana iz istih razloga, no političke stavove nije promijenila. Ostala je jedna od istaknutijih glasnogovornica francuskih ksenofoba i antiislamista. Četvrti se put udala za fašista Bernarda D’Ormalea, člana vodstva Nacionalnog fronta, i žestokog borca protiv muslimanske imigracije.

Pobijedila je rak dojke

Svi su se čudili kako je otvorena, uspješna i smiona ljepotica, koja je među prvima na filmu bez srama pokazala grudi i stražnjicu, postala mrzovoljna starica sa zlobnim komentarima. Svojevremeno je tvrdila kako muslimani nemaju što tražiti u Europi, homoseksualce je jednom prilikom nazvala "cirkuskim nakazama", ne voli nezaposlene, a tvrdila je i kako žene nemaju što tražiti u vladi. Ipak, životinje i njihova dobrobit su joj glavna okupacija. Članica je brojnih udruga, a zbog aktivističkih okupljanja je otkazivala i sastanke sa sinom Nicholasom Charrierom kojega je često zanemarivala.

U svojoj slavi je malo uživala, zbog toga se i povukla u sjenu, u život daleko od glamura. Nebrojeno puta su joj zaluđeni fanovi provaljivali u kuću samo kako bi je vidjeli ili uzeli nešto za uspomenu. Paparazzi su je konstantno slijedili. Bila je toliko frustrirana da je nekoliko puta pokušala i samoubojstvo. U 75. i dalje aktivno brine za desetke mačaka i pasa s kojima živi, ali i za životinje diljem svijeta.

Pročitajte više