Odljev jednog od najpoznatijih umjetničkih djela prodan za 10.7 milijuna eura

Foto: EPA

ODLJEV jednog od najpoznatijih umjetničkih djela na svijetu, skulpture Mislilac Augustea Rodina, ovaj tjedan je na aukciji u Parizu prodan za 10.7 milijuna eura.

Aukcijska kuća Christie's procijenila je da ovaj odljev, koji je jedan od 40 proizvedenih, vrijedi između 9 i 14 milijuna eura. Rekord za Rodinovog Mislioca postavljen je 2013. na aukciji Sotheby'sa u New Yorku kada je prodan za 15.3 milijuna dolara. 

Kada ga je Rodin prvi put napravio 1880. godine, Mislilac je u izvornoj veličini imao otprilike 70 cm. Današnji Mislilac tada se zvao Pjesnik i bio je dizajniran kao krunski element Vrata pakla, još jednog velikog djela ovog francuskog kipara.

Prodana kopija originalne je veličine

Skulptura je izvorno predstavljala Dantea, srednjovjekovnog talijanskog pjesnika i autora Božanstvene komedije nagnutog naprijed kako bi promatrao krugove pakla dok meditira o svom djelu. Iako je ostao dio monumentalne skulpture Vrata pakla, Mislilac je 1888. izložen samostalno, nakon čega je postao samostalno djelo.

Skulptura je prvi put povećana 1904., a monumentalne verzije veličine čovjeka, poput one u pariškom muzeju Rodin, postale su jako popularne. Skulptura predstavlja čovjeka izgubljenog u svojim mislima, ali snažnog tijela koje sugerira da je on uvijek spreman na djelovanje.

Kopija prodana ovog četvrtka u Christie'su veličine je originalnog modela.

Pročitajte više