Omraženi tajkun postao "Bolivijski Schindler": Spasio više od 9000 židova u nacističkoj Njemačkoj

Screenshot: Youtube

MAURICIO HOCHSCHILD, po novom poznat kao „Bolivijski Schindler“, izgradio je poslovno carstvo vezano uz iskapanje kositra. Svojevremeno je bio poznat po izbjegavanju poreza i eksploataciji radnika zbog čega je čak završio i u zatvoru, a u bolivijskoj povijesti nije zapamćen u previše pozitivnom kontekstu. No sad bi se to moglo promijeniti, prenosi Daily Mail. 

Dokumenti pronađeni u jednom skladištu u bolivijskom gradu La Paz, otkrivaju da je spasio tisuće života za vrijeme Drugog svjetskog rata.

I sam Židov, Hochschild je platio iz vlastitog džepa smještaj i transport bjegunaca. Novopronađeni dokumenti otkrivaju da je utemeljio dvije tvrtke kako bi pomogao židovima u bijegu, Društvo za zaštitu izraelskih imigranata koje je skupljalo sredstva za pomioć židovskim obiteljima i Bolivijsko društvo za kolonizaciju koje se bavilo poljoprivrednim projektima u Nor Yungasu, gdje je kupio čak tri nekretnine kako bi dao smještaj židovskim izbjeglicama. Također je mnogima dao posao u svojim rudarskim kompanijama i osnovao školu za židovsku djecu u La Pazu.

1938. nagovorio je tadašnjeg bolivijskog predsjednika Germana Buscha na izdavanje posebnih viza za židove, argumentirajući da će oni postati nezamjenjiva radna snaga.

Ovo navodi na zaključak da je Hochschild imao važne političke veze i koristio ih kako bi pomogao drugima.

"Ovi će dokumenti promijeniti mnoge stvari u bolivijskoj povijesti, političke posljedice tek čekaju da budu otkrivene", rekao je Edgar Ramirez, direktor arhiva Rudarske korporacije Bolivije koji osobno smatra da je Hochschild bio povezan s Pokretom otpora iz više zemalja, što mu je dalo priliku da pomogne svim tim ljudima.

Povjesničari vjeruju da će ovo otkriće biti prekretnica u percepciji Hochschildovog lika i djela u očima bolivijskog naroda.

Pročitajte više