"On ima nevjerojatan utjecaj na žene": Što se krije iza fenomena Harryja Stylesa?

Foto: Press

"PROVLAČIM kažiprst kroz malenu posudicu sa šljokicama i nježno ih nanosim na kapke. Soba je ispunjena estrogenom i Wet n Wild kozmetikom; oko mene su tri djevojke s perjem oko vrata koje brižljivo biraju lažne tetovaže. To je scena koja me podsjeća na moje predtinejdžerske plesne recitale ili, kasnije, na spremanje da se ušuljam u Limelight preko Long Island Rail Roada - samo što sam sada već 40-godišnjakinja", za Vogue piše Michelle Ruiz.

"Ovdje sam u zlatnim šljokičastim hlačama s tri srodne duše od 40 i nešto godina, u kockarnici u Connecticutu, kako bih vrištala, uživala i vjerojatno lila suze čiste ekstaze na koncertu Harryja Stylesa. Koga briga za muževe, poslove i ukupno osmero djece."

"Nikada nisam išla niti ću ikada ići, samo kao pratilja. Ovdje sam isključivo zbog vlastitog sebičnog ugađanja i zbog društva svojih 40-godišnjih prijateljica i istomišljenica", govori Liberty, 43-godišnja vrijedna članica moje četvorke koja obožava Stylesa, o svom prisustvu na njegovoj turneji "Love on Tour", koja je trenutačno na vrhuncu serije od 15 večeri u njujorškom Madison Square Gardenu.

On je netoksični muškarac koji iskreno propovijeda ljubaznost. Ali on je i zločesti hobi

Mnogi Stylesovi fanovi - također poznati kao Harries - suvremenici su 28-godišnjeg zabavljača koji ga prate od njegovog uspona u One Directionu. Ali postoji još jedan, stariji dio baze fanova - neki dugotrajni (moja 65-godišnja majka bila je rana Directionerka) i drugi, poput mene, koje je Styles nedavno privukao, otprilike u vrijeme solo karijere u mornarskim hlačama.

Za žene u 40-ima i starije Styles nije samo pop zvijezda, ikona stila u usponu ili netoksični muškarac koji iskreno propovijeda ljubaznost: on je iskustvo, zločesti hobi, prilika da dotaknemo divlje i požudne dijelove sebe koji se mogu zakopati s godinama, odgovornošću i neizbježnom brigom, nastavlja Ruiz.

"U svojim 20-ima provodila sam najbolje godine života, a on me vraća u to doba", kaže mi još jedna novopečena Harryjeva obožavateljica, 44-godišnja Michelle. Dok još nije znala tko to pjeva, dok je vozila svoje dvoje djece po predgrađu Long Islanda, privukla ju je pjesma Watermelon Sugar.

Ubrzo se zatekla kako užurbano šalje poruke prijateljicama o Stylesovom kaubojskom stilu, kako secira trailer za njegov nadolazeći film s temom sličnom Stepfordskim ženama pod nazivom Don't Worry Darling te smišlja kakve bi hlače širokih nogavica nosila na skorašnjem koncertu u MSG-u, na koji će ići s prijateljicom.

"Kad si u braku, imaš djecu, izgubiš se u tom žrvnju... u drugima. Zaboravljaš kako održati svoju dušu živom. Harry je nahranio onaj prilično zaboravljeni dio onoga što sam bila i što valjda još uvijek jesam", kaže Michelle.

"Na dva sata možemo sve odbaciti"

Nora Lee (38), vlasnica butika za uređenje doma "House of Cardoon" u Carmelu u Kaliforniji, i sama je doživjela "blistavi spektakl" Stylesova koncerta dok je prošle godine bila u šestom mjesecu trudnoće s blizancima. "Koliko često žene mogu reći da su bile na koncertu trudne?" govori Nora za Vogue.

Za nas je Styles bijeg od banalnosti svakodnevice, sredovječnog života. "Mislim da ću uvijek težiti onom početnom vrhuncu koji sam doživjela kad sam ga konačno prvi put vidjela uživo", kaže Liberty.

Nemam često priliku posuti se šljokicama ili odjenuti šljokičasti kombinezon koji sam odabrala za Stylesov nastup kojem ću uskoro prisustvovati u New Yorku, ali on nam pruža taj otkačeni prostor za samoizražavanje - prostor za kojim sam žudjela u svojoj duši tijekom godina izolacije izazvane pandemijom.

@abbi.dicenso sobbing. #harrystyles #fyp #foryou #loveontour ♬ original sound - abbidicenso

(Stylesova turneja postaje "Met Gala" za njegove obožavatelje, kako je to Maura Brannigan prikladno opisala za Fashionistu prošle godine.) Sama pomisao na to može oživjeti jutarnje povratke, ističe kolumnistica Voguea.

Stylesova obožavateljica, 64-godišnja Rocky Cataudella, opisuje to na drugi način: Stylesovi nastupi "ne traže ništa od nas osim da budemo ono što jesmo. To je isključivo za nas. Kakve god bile naše obveze, na dva sata možemo sve odbaciti."

Jaggerov seksepil i Bowiejevo poigravanje s rodom

Cataudella je prvi put otkrila Stylesa nakon što je pročitala izvrstan roman Robinne Lee, The Idea of You, o romansi od svibnja do prosinca sa zvijezdom boy banda djelomično inspiriranom Stylesom. Na njegovim koncertima Cataudella je iskusila valove ženske energije: "To je poput drevnih Menada, mahnitih pratilja boga Dioniza, ali bez ludila. Gledamo ga, on je naše sretno mjesto, jednostavno i besplatno. Zbog njega se osjećamo kao da ponovno doživljavamo adolescentsko buđenje."

Stylesova privlačnost, koja se često opisuje kao vrtlog Jaggerovog seksepila i Bowiejeva poigravanja s rodom, dobro je dokumentirana. ("Dugine šljokice i trbušni mišići tvrdi poput kamena. Grube tetovaže i biserne naušnice", ističe Liberty). Ali njegovo dodvoravanje ženama - osobito starijim ženama - posebno privlači sredovječne ženske Harries koje poznajem, piše Ruiz za Vogue.

@laurjacksonn shad0wbann3d but content doesn’t stop #hslot ♬ Little Freak - Harry Styles

Cataudella ukazuje na Stylesov blizak odnos s njegovom mamom Anne Twist i sestrom Gemmom; na njegovu naizgled kozmičku, međugeneracijsku vezu sa Steviejem Nicksom te njegovu nazočnost na pjevanju božićnih pjesama u kući Joni Mitchell. (Naziv njegovog posljednjeg albuma, Harry's House, slijedi pjesmu Joni Mitchell iz 1975. Harry's House/Centerpiece).

Na svom prvom nastupu na Coachelli u travnju Styles je predstavio 57-godišnju Shaniju Twain, ženu čiju je glazbu slušao dok se vozio s majkom u autu, pozivajući je za duet Man! I Feel Like a Woman!

"On ima nevjerojatan utjecaj na žene"

"Nakon što sam saznala da se Watermelon Sugar bavi oralnim seksom, pomislila sam u sebi - wow. On iskreno voli žene. On ima nevjerojatan utjecaj na žene. Jako je sličan Elvisu", kaže Katy, novopečena 42-godišnja Stylesova obožavateljica.

"Sa singlovima poput What Makes You Beautiful, ideja One Directiona uvijek je bila da slave djevojke i žene", kaže Kaitlyn Tiffany, autorica Everything I Need I Get From You: How Fangirls Created the Internet as We Know To (Sve što trebam, dobivam od tebe: Kako su obožavateljice stvorile internet kakav poznajemo).

Kao solo umjetnik s pjesmama koje slave žene, kao što su She, Woman, Adore You i Boyfriends - uz komentare o tome kako su obožavateljice pokretačka snaga njegove popularnosti - on je stvarno uzeo podtekst toga benda i učinio ga primarnim tekstom svoje solo karijere, dodaje Tiffany.

Tu je i neizbježna činjenica da Styles ima povijest viđanja sa starijim ženama, uključujući i svoju sadašnju djevojku, redateljicu Oliviju Wilde, 38-godišnju majku dvoje djece. "To nam govori da 28-godišnjak još uvijek može pogledati ženu blizu 40-ih godina i pomisliti kako je zgodna i privlačna", kaže Cataudella.

Obožavateljice koje su Stylesa otkrile kasnije u životu, točno onda kada su ga one, kao i mi, trebale, također su se pronašle međusobno. Kao što Tiffany tvrdi, parafrazirajući knjigu Superfandom Aarona M. Glazera i Zoe Fraade-Blanar, "pravi fan rijetko opstaje sam".

Zajedničko iskustvo obožavanja Stylesa gotovo je svakodnevni izvor radosti za mene i za sve veći broj podjednako opsjednutih prijateljica koje se šale o čarima Stylesa, od naslovnica časopisa, snimanja i filmskih trailera do novih proizvoda njegova brenda Pleasing i koncertnih outfita u stilu Guccija. Nema odmora za obožavateljice, ali "moje mišljenje je da smo doživotno povezane zbog ovog čovjeka", kaže Liberty.

@augellolaura Even a fish hat looks good in him 🐠🥹💙 post concert depression already kicking in bye #harrystyles #hslot #hslotantwerp #asitwas #antwerp ♬ origineel geluid - Laura Augello

U nedavnom razgovoru s grupom mama prijateljica u 40-im godinama Liberty je otkrila da su gotovo sve slično opsjednute Stylesom, ali su trenirane na Nicku Caveu ili Machine Gun Kellyju. "Ona koja nema muzu rekla je da je želi pronaći jer se osjeća kao da nešto propušta, a ja sam naglasila da zaista puno propušta. To je oblik bijega od stvarnosti koji vas može izvući iz najmračnijih rupa kada vam je najpotrebnije", kaže Liberty.

Cataudella redovito komunicira s kolegicama Harries putem privatne Facebook grupe za obožavatelje, čak se i sastaje s članovima grupe na koncertima diljem svijeta. "Svi točno znamo kako se osjećamo i ne osuđujemo jedni druge zbog toga. Nalazimo se na gradskom trgu i zajedno se hihoćemo", zaključuje Cataudellla.

Pročitajte više