Osjećala je stalni umor i vrtoglavice: "Da nisam otišla liječniku, umrla bih"

Foto: Facebook

AMANDA WASHEK je djevojka koja se trenutno veseli zbog trudnoće, no donedavno je bila na rubu smrti. 28-godišnja wellness terapeutkinja iz Pensilvanije morala je transplantirati jetru kako bi preživjela nakon što je saznala da boluje od rijetke bolesti jetre.

Svoju priču odlučila je podijeliti zbog simptoma s kojima je sve počelo, a prilično su svakodnevni i mnoge od nas ne zabrinjavaju kada se pojave, piše Daily Mail.

Sve je krenulo 2014. godine kada je počela osjećati konstantni umor i mučnine, a tada je imala tek 23 godine.Nakon nekoliko mjeseci umora, počela je patiti i od vrtoglavice pa ju je tada novopečeni suprug Justin odveo u bolnicu.

"Kad sam se srušila na putu prema bolnici, shvatila sam da je u pravu što me je tamo odveo. Nisam mogla stajati, a kamoli šetati sama. U bolnici sam dobila i žuticu", prisjetila se Amanda. Odvedena je na transfuziju krvi, ali kako joj se stanje nije poboljšalo ni nakon nekoliko dana, liječnici su je poslali u opremljeniju bolnicu kako bi nastavila s pretragama. Tad je shvatila da se s njom nešto ozbiljno loše događa, a nakon dva tjedna dijagnosticiran joj je primarni sklerozirajući kolangitis - stanje za koje se vjeruje da je zapravo prisutno cijeli život, no pogoršalo se tek nekoliko mjeseci prije nego je hospitalizirana.

Kako bi preživjela, Amanda je trebala novu jetru, no prema procjeni liječnika, mogla je još pet do 10 godina živjeti sa svojom. Ipak, kako joj se stanje pogoršavalo, već u studenom 2014. stavljena je na listu za transplantaciju.

"Nekoliko mjeseci sam čekala da mi zazvoni telefon i da mi doktor javi gorko-slatku vijest da je netko preminuo i da je ta jetra odgovarajuća za mene. Bila sam na stalnom oprezu", kaže Amanda. No jetra koja ju je spasila nije bila od mrtvaca, već od njene prijateljice Madalyn koja sada ima 28 godina. U kolovozu 2015. godine predloženo je da Amanda dobije 65 posto njene jetre, a za to su se pripremale dva mjeseca.

"Kad je sve završilo, prebrodila sam i period neizvjesnosti hoće li sve biti u redu, kao i jak virus nakon transplantacije. Uvijek ću morati ići na kontrole i postoji mala mogućnost da će mi se sklerozirajući kolangitis vrati, ali postoji i velika da neće", zaključila je Amanda koja sada sretno čeka svoje prvo dijete.

Pročitajte više