Otkrivamo male trikove: Zasadite najljepšu božićnu pšenicu

Foto: 123rf

NA BLAGDAN svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije božićna pšenica, koja simbolizira plodnu godinu koja dolazi te novi život.

Da bi vam pšenica narasla što bogatija i gušća, prije sijanja je namočite u toploj vodi i ostavite da odstoji preko noći. Potom je osušite na papirnatom ubrusu, a na taj će način brže proklijati.

Pšenicu je najpraktičnije posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću, a u posudu u koju ćete je posijati stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po njenoj površini. Pšenicom prekrijte zemlju da ne ostane praznog mjesta, a ne brinite ako se sjeme preklapa. Na nju potom stavite još jedan sloj zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrijebiti vodom natopljenu pamučnu vatu i po njoj poslagati pšenicu. Nakon što ste je posijali, zalijte je i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto. Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, no pripazite da nije preblizu radijatoru, jer bi se mogla osušiti.

Za zalijevanje je potrebna žlica vode

Prvih nekoliko dana, prije nego što počne nicati, pšenicu možete prekriti aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, maknite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan, no nemojte pretjerati kako vam zrnje ne bi plutalo po vodi.

Za zalijevanje pšenice u tanjuriću potrebna vam je otprilike žlica vode, a za ravnomjerno raspršivanje vode koristite plastičnu bocu s raspršivačem. Kad pšenica dovoljno naraste, uredite je kako bi lijepo izgledala pod božićnom jelkom.

Vrhove možete odrezati da budu jednake visine, a oko nje možete vezati trobojnu vrpcu, koju pak nemojte prečvrsto stegnuti. Nakon Božića pšenicu možete ostaviti na balkonu kako bi je mogle pojesti ptičice, a ako želite, možete posaditi i više pšenice koja može poslužiti i za vašu prehranu. 

Pročitajte više