Ova autocesta duga je 240 kilometara i prozvana je najdosadnijom na svijetu

Screenshot: YouTube

NAJDUŽA pravocrtna cesta na svijetu nalazi se u Saudijskoj Arabiji i proglašena je najdosadnijom cestom za vozače, a jasno je i zašto. 

Autoput 10 povezuje dva grada, Al Darb na jugozapadu s gradom Al Batha na istoku. Proteže se na 1474 kilometra, a najpoznatiji je zbog dionice od 240 kilometara koja prolazi kroz pustinju Rub-al-Khali. 

Did you know: #SaudiArabia's Highway 10 is the world's longest straight road. The highway connects Haradh and Al Batha and runs for approximately 256 kilometers.

Posted by KSA Expats on Wednesday 3 November 2021

Ovo je inače bio privatni put kralja Fahda, koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. do svoje smrti 2005. godine, a dionica je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža pravocrtna cesta na svijetu.  

Najdosadnija cesta na svijetu 

Za prolazak ovom cestom potrebno je oko 2 sata, a zanimljivo je kako, osim što nema nikakvih skretanja, na cesti nema ni uzvišica, zbog čega je prozvana najdosadnijom cestom za vozače na svijetu. 

Inače, do prije nekoliko godina titula najduže pravocrtne ceste pripadala je dionici autoputa Eyre u Australiji, u dužini od 146 km. 

Pročitajte više