Ovaj hrvatski grad je ove godine hit za Advent i proslavu Nove godine, evo zašto

Foto: Promo

Sadržaj nastao u suradnji s: Dubrovačke zimski festival

IAKO MISLIMO da više nije ni potrebno objašnjavati zašto bi svatko barem jednom u životu trebao posjetiti Dubrovnik, s vama ćemo ipak podijeliti nekoliko razloga zbog kojih mislimo da biste ga trebali doživjeti za vrijeme adventa. S obzirom na to da je smješten na jugu Dalmacije, zbog svojih će blagih mediteranskih zima zasigurno privući sve one koji već počinju osjećati posljedice zimskog računanja vremena. Temperature se ondje tijekom prosinca danju kreću oko ugodnih petnaest stupnjeva, što u praksi znači da čitav dan možete iskoristiti za istraživanje skrivenih gradskih uličica te za ispijanje kave na suncu.

Za vrijeme hladnijih mjeseci do izražaja dolazi njegova raskošna arhitektura, a popločanim se ulicama, umjesto horda turista, šire glazba i smijeh kolendara. To je i razlog zbog kojeg kažu da Grad treba posjetiti zimi ako ga želimo uistinu upoznati te vidjeti kako živi lokalno stanovništvo. Suprotno popularnom mišljenju, Dubrovnik ne spava zimski san. Dapače, tijekom prosinca u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala preobražava se u grad glazbe i kolende, zbog čega je odlazak na dubrovački Advent uvijek odlična ideja.

Doživite Grad u svoj njegovoj čaroliji

Slavne gradske zidine simbol su Dubrovnika i njegova vjerojatno najpoznatija turistička atrakcija koja ljeti mami toliko pozornosti i uzdaha da je ponekad teško probiti se kroz sve ljude koji žele prošetati tim uzglavljem grada dugim čak 1940 metara i s poviješću koja seže sve do 13. stoljeća. Izvan sezone, zidine postaju samo vaše; ne trebate brinuti o tome hoće li na vašim fotografijama završiti i netko drugi osim vaše obitelji. Cijene su također niže zimi, što znači da ćete posjet zidinama i Lovrjencu tijekom prosinca platiti 15 € po osobi, odnosno 5 € ako imate manje od 18 godina.

Foto: Promo

Zahvaljujući bogatom ovogodišnjem adventskom programu, imate savršenu izliku svakog dana otići na Stradun u šetnju. U blagdansko vrijeme ulice su ukrašene s više od 1000 metara dekorativne lovorike, a na svakom ćete uglu naići i na božićno drvce. Fotografirati se možete i na Luži uz adventski vijenac ili u atriju Kneževa dvora, poznate dubrovačke palače u kojoj je za vrijeme Dubrovačke Republike živio knez.

Ođe, ođe, na zdravlje van Badnja veče dođe

Samo dva dana u čitavoj godini, na Badnjak (24. 12.) i na Silvestrovo (31. 12.), možete doživjeti stari dubrovački običaj kolendavanja, odnosno čestitanja nadolazećeg Božića i Nove godine, koji je 2021. proglašen zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom. Tih dana gradskim ulicama odjekuju glasovi dubrovačkih kolendara što obilaze kuće i stanove lokalnog stanovništva te, uz glazbenu pratnju harmonike, mandoline i/ili gitare, upućuju blagdanske čestitke čitavome Gradu! Zauzvrat dobivaju novac, slatkiše i voće, a riječ je o običaju koji se spominje i u Statutu Dubrovačke Republike iz 1272. godine.

Za vrijeme trajanja 10. Dubrovačkog zimskog festivala, dakle od 2. prosinca pa sve do 6. siječnja 2024., s početkom u 9:30 sati, ispred TIC-a Pile, održavat će se besplatno razgledavanje grada na temu „Dubrovačka kolenda“. Tura na engleskom jeziku počinje u 9:30 sati, a u 12:30 na hrvatskom jeziku. Nakon njih, svi posjetitelji mogu uživati i u besplatnom nastupu Folklornog ansambla Linđo.

Bogata koncertna sezona

Stradun se tijekom prosinca preobražava u pravu koncertnu pozornicu. Ovogodišnji glazbeni program sjajan je i toliko raznolik da ćete zasigurno pronaći i nešto za sebe, neovisno o tome volite li više pjevati Gibonnija (16. 12.) ili plesati uz elektropop hitove Nipplepeoplea i Detoura (26. 12.). Dio koncerata izvodit će se i u sklopu tzv. Adventa na Vojnoviću, gdje ćete imati priliku čuti i Zsa Zsu (22. 12.) te Joleta (27. 12.).

Za ljubitelje klasične glazbe ključni je događaj svakako tradicionalni Dubrovački božićni koncert koji će u petak, 22. prosinca, izvesti Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvom dirigenta Harija Zlodre, kojem će se pridružiti i sopranistica Lana Kos, tenor Marko Škugor te mnogi drugi. Ulaznice po cijeni od 13 i 17 € možete kupiti online i u Tisak Media centru na Pilama ili u KIC-u Luža.

Foto: Promo

Doček Nove godine uz Zdravka Čolića

Pustite, pustite modu, i u 2024. uđite uz najveće hitove Zdravka Čolića. 72-godišnji slavni pjevač zabavne glazbe za Dubrovčane i sve posjetitelje Grada izvest će svoje najveće hitove, a štedjeti se ne morate jer ćete već sljedećeg dana, na Novu godinu, moći glasnice odmoriti uz svečanu atmosferu opernih arija te kamenice i pjenušac.

A kada smo već kod gastronomskih specijaliteta, nipošto ne propustite ni Dane bakalara koji će se održati od 21. do 24. prosinca, a u kojima će sudjelovati čak 13 dubrovačkih restorana i osam adventskih kućica.

U Dubrovnik na Orašara

Ako ove godine niste stigli uloviti karte za Orašara u zagrebačkom HNK-u, ovaj slavni balet možete pogledati i u Dubrovniku, i to u kazalištu Marina Držića. Predstava u verziji Lade Kaštelan i u režiji Paola Tišljarića svježa je interpretacija umjetničke bajke Orašar i mišji kralj koju je 1816. napisao njemački pisac Ernst T. A. Hoffmann. U ovoj božićnoj predstavi namijenjenoj svim uzrastima možete uživati po cijeni od 8 €.

U istom će kazalištu 17. i 18. prosinca gostovati i HNK Split s predstavom Tiha noć redatelja Gorana Golovka, a osim u Orašaru, najmlađa će publika moći uživati i u brojnim drugim predstavama i plesnim nastupima. Dječji doček Nove godine predvodit će Ante Gelo band, a za vrijeme adventa posjetitelji će se moći klizati na čak dvije čarobne lokacije – u uvali Lapad i u Mokošici.

Foto: Promo

Svatko može biti Djed Božićnjak

Na Stjepanovo, 26. prosinca, u 12 sati Moto Mrazovi provozat će se najljepšom ulicom na svijetu te razveseliti najmlađe. Naime, riječ je tradiciji humanitarnog karaktera u kojoj sudjeluju bikeri i bikerice iz Moto kluba Libertas Riders odjeveni u Djedove i Bake Mraz.

Foto: Promo

Za sve dodatne informacije te detaljniji pregled aktivnosti i programa 10. Dubrovačkog zimskog festivala, predlažemo vam da posjetite službene stranice ove manifestacije te da se i sami uvjerite zašto je posjetiti Dubrovnik za vrijeme adventa jedno zaista magično iskustvo.

Sponzorirani sadržaj donosi Index i Dubrovački zimski festival u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više