Ovako je Mišo Kovač 1990. objasnio razliku između velikog i pravog Hrvata

Screenshot: YouTube

U SURADNJI s YugoPapirom donosimo isječak intervjua s Mišom Kovačem iz 1990. godine.

Travanj 1990.:

RTV revija objavila je intervju s Mišom Kovačem. U njemu je popularni pjevač izjavio: 

"Sada je u modi traženje odgovora na pitanje 'ko je i šta je to pravi Hrvat. Nema tu neke velike mudrosti. Pravi Hrvat je prije svega rođen u Hrvatskoj, njeguje tu tradiciju, drži do vjere - ja ne idem u crkvu pa možda i nisam baš najpravovjerniji Hrvat - zatim to je čovjek koji slavi Božić, ali nije militantan. 

Pravi Hrvat je po meni pošten čovjek koji priznaje i poštuje svog susjeda i dođe mu na njegov Božić da mu čestita. To je pravi Hrvat. 

Što je veliki Hrvat? To je prije svega čovjek koji želi biti vođa, koji je ekstremno orijentiran. 

Kada kažem ekstremno, to znači da mora mrziti Srbina u svakom slučaju, a po potrebi i druge. Taj koji mrzi busa se da je veliki Hrvat i takvima ja ne mogu biti favorit. Za njih ja nisam ni pravi Hrvat i ne samo to, za njih sam izdajica. 

E, tu griješe, jer ja nisam i ne mogu biti izdajica tih ekstremnih Hrvata, jer da bih bio izdajica, trebao bih prije toga biti s njima. A ja nikada nisam bio niti ću biti s njima. 

Ja sam čovjek koji nikoga ne podcjenjuje, ali isto tako nikome ne dajem pravo ni mene da podcjenjuje. Za nas je najvažnije da, pošto živimo u višenacionalnoj zemlji, prije svega poštujemo jedan drugoga..."

(Studijev TV press, 1990.)

Pročitajte više