Ove su domaće influencerice promovirale kozmetiku s lažnim certifikatom

Foto: Instagram/Press

PANDORINI dokumenti otkrili su da kozmetika Lux-Factor, koju reklamiraju ili su reklamirale poznate Hrvatice, ima lažni certifikat

Među poznatim Hrvaticama i domaćim influencericama koje su reklamirale ili i dalje reklamiraju taj proizvod su Danijela Martinović, Žanamari Perčić, Lana Klingor Mihić, Paula Sikirić, Mia Barešić, Ana Ude, Ivana Blažoti, Hana Hadžiavdagić Tabaković, Maja Šuput, Ecija Ivušić, Ana Rajić...

Neke od njih su proizvode Lux-Factora promovirale na svojim profilima na društvenim mrežama, dok su fotografije nekih od njih bile uključene uz sponzorske tekstove u raznim medijima.

Nisu htjele iznositi detalje suradnje

Novinari Oštrog kontaktirali su 10 osoba iz Hrvatske koje su se našle na popisu hrvatskih "ambasadorica" na Lux-Factorovoj internetskoj stranici, a četiri od njih su odgovorile. One koje su se odazvale nisu, međutim, htjele iznositi detalje suradnje.

Jedna od nekadašnjih promotorica potvrdila je kako je suradnja završila, ali da unatoč tome njezina fotografija stoji na navedenoj internetskoj stranici. Druga je doznala kako je njezina fotografija korištena u oglasu za internetsku trgovinu tek nakon što je primila poziv novinara Oštrog. Zahtijevala je da je uklone sa stanice. I oni su to učinili. 

Također, žene nisu znale za rezultate inspekcije u Sloveniji, kao ni da je slovenski poduzetnik Marko Glinšek, koji stoji iza Lux-Factorovog kozmetičkog biznisa, prošle godine na mariborskom sudu osuđen za obmanjivanje kupaca.

Marketinška službenica Danijele Martinović objasnila je Oštrom da poznata promotorica kozmetike Lux-Factor nije upoznata sa slovenskim slučajem. Dodala je kako su sa "zastupnicima Lux-Factor Cosmetics u Sloveniji" ugovorili suradnju za promociju proizvoda "koji su klinički i dermatološki ispitani".

U međuvremenu je Instagram profil Lux-Factor Hrvatska nestao s te društvene mreže, ali hashtagovi i tagovi s nazivom tog profila još se mogu pronaći, kao i objave na profilima hrvatskih influencerica.

Krivotvoreni certifikat

Podsjećamo, hrvatskim se kupcima putem internetske trgovine prodaju kozmetički proizvodi Lux-Factor koji su navodno klinički testirani, a ponose se krivotvorenim certifikatom. Predvodnik te operacije je poduzetnik osuđen za obmanjivanje kupaca čiju su tajnu razotkrili Pandorini dokumenti.

Na stranicama brenda čiji proizvod plaćenim partnerstvom Martinović promovira na Instagramu naglašava se kako je riječ o "profesionalno klinički testiranoj senzaciji protiv bora i starenja kože kojoj vjeruje više od 14.600 Hrvatica".

U Sloveniji je, međutim, nakon objave međunarodnog istraživačkog projekta Pandorini dokumenti izbila vijest kako je tamošnji zdravstveni inspektor već 2017. godine zabranio prodaju na području te države jer nisu udovoljavali nizu uvjeta. Poduzetnik Marko Glinšek, koji je predvodio internetsku prodaju kozmetike Lux-Factor preko mreže tvrtki, 2020. godine je bio osuđen zbog obmanjivanja kupaca.

Slovenski istraživački portal Oštro razotkrio je kako je Glinšek šest godina pred vlastima pokušavao sakriti da je zapravo on vlasnik tvrtke Lux Factor na Sejšelima u koju su se, prema nalazima porezne uprave, slijevali prihodi od prodaje kozmetike.

Pročitajte više