Ove svjetske zvijezde su na baš glupe načine spiskale lovu i skoro bankrotirale

Foto: Press

NEKAD mislimo kako su životi bogatih i slavnih glamurozni, no čak i najveće svjetske zvijezde imaju problema s novcem. Unatoč brojnim inspirativnim pričama slavnih koji su se teškom mukom izvukli iz financijskih poteškoća, događa se i suprotno. Od glazbenika preko sportaša do filmskih zvijezda, ponekad slava i bogatstvo rezultiraju katastrofalnim trošenjem. Evo 10 primjera kada su slavne osobe izgubile svoj novac u jednom trenutku svoje karijere.

Nicolas Cage 

Prije mnogo godina Nicolas Cage bio je jedan od najbolje plaćenih glumaca u Hollywoodu. Međutim, potrošio je velik dio svog bogatstva na neke stvari, uključujući hobotnicu od 150.000 dolara (oko 138.000 eura) i lubanju dinosaura od 276.000 dolara (oko 255.000 eura) koju je na kraju vratio mongolskoj vladi jer se pokazalo da je ukradena.

U jednom je trenutku posjedovao 15 kuća diljem svijeta, uključujući dva europska dvorca. Na kraju je američkoj poreznoj upravi dugovao 6.3 milijuna dolara (oko 5.8 milijuna eura).

Toni Braxton

S pjesmama poput Un-Break My Heart, Toni Braxton jedna je od najprodavanijih glazbenih umjetnica u povijesti. No, dvaput je podnijela zahtjev za bankrot, rekavši za ABC News da je to djelomično zbog glazbene industrije. Navodno je od svog prvog ugovora dobila samo 1972 dolara (oko 1823 eura) honorara.

Priznala je da je bila opsjednuta uređenjem doma. "Volim posuđe i kućne potrepštine, pa sam se pomalo izgubila u tome", kazala je. Rekla je da je u jednom trenutku izgubila dodir sa stvarnošću.

Stephen Baldwin

Godine 2009. Stephen Baldwin (otac Hailey Bieber) je bankrotirao. Prema ABC Newsu, navodno je bio dužan dva milijuna dolara (oko 1.8 milijuna eura). Godine 2013. priznao je krivnju za nepodnošenje porezne prijave tri uzastopne godine i pristao platiti 300.000 dolara (oko 277.000 eura) zaostalog poreza.

MC Hammer

Glazbenik je, prema izračunu Forbesa, imao 1990. godine na računu 33 milijuna dolara. No, trošio je novac na skupe stvari te je izgradio vilu s dva bazena, garažom za devet automobila, četiri perilice posuđa i dvoranom za probe. Bankrotirao je 1996. godine i dugovao 10 milijuna dolara. 

Willie Nelson

Unatoč tome što je jedan od najuspješnijih country glazbenika svih vremena, Willie Nelson našao se u velikim problemima s poreznom upravom jer nije plaćao porez. Godine 1990. njegova je imovina, uključujući teren za golf i studio za snimanje, zaplijenjena. Pjevač je zatim sklopio dogovor s vladom i snimio album The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories kako bi otplatio svoj dug od 16 milijuna dolara (oko 14.7 milijuna eura). 

Kim Basinger

Godine 1989. Kim Basinger kupila je Braselton - grad sa samo 500 stanovnika i to za 20 milijuna dolara. Navodno je planirala revitalizirati grad i u njemu izgraditi filmski studio. Međutim, glumica je odustala od filma u kojem je pristala glumiti, a studio ju je tužio zbog kršenja ugovora. Kad je Kim naloženo da plati više od 8 milijuna dolara (oko 7.3 milijuna eura), prijavila je bankrot i kasnije postigla nagodbu.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola možda je najpoznatiji kao redatelj filmova Godfather i Apocalypse Now, ali također je režirao i film One From the Heart iz 1982. godine. Bio je toliko strastven oko projekta da ga je financirala njegova vlastita producentska kuća. Međutim, zaradio je samo oko 600.000 dolara (oko 554.000 eura), u usporedbi s proračunom od 26 milijuna dolara (oko 24 milijuna eura). On je kasnije tri puta podnosio zahtjev za bankrot.

Christy Carlson Romano

Glumica Christy Carlson Romano bila je zvijezda Disney Channela. Prije dvije godine objavila je iskreni video na YouTubeu o svom financijskom putu. Priznala je da je trošila novac na šoping, skupe automobile i vidovnjakinje. "Imala sam taj novac na raspolaganju. Nikada mi nije rečeno koliko novca zarađujem. Novac za mene nije imao svrhu; zapravo nisam znala što je to. Samo sam znala da ga imam i nisam marila za to. To je problem."

Chris Tucker

Chris Tucker zaradio je veliku lovu s franšizom Rush Hour; zaradio je 25 milijuna dolara (oko 23 milijuna eura) samo za treći film. No 2021. ga je Porezna uprava tužila za 9.6 milijuna dolara (oko 8.8 milijuna eura) neplaćenih poreznih obveza za godine 2002., 2006., 2008. i 2010. Prošle godine postigao je nagodbu i pristao platiti 3.6 milijuna dolara (oko 3.3 milijuna eura).

Heidi Montag i Spencer Pratt 

Heidi Montag i Spencer Pratt bili su zvijezde serije The Hills na MTV-u. Na vrhuncu slave zarađivali su 2 milijuna dolara (oko 1.8 milijuna eura) godišnje, prema časopisu People. Međutim, par je također raskošno trošio: milijun dolara na odjeću za Heidi, još milijun dolara na kolekciju kristala za Spencera i skupe večere s bocama vina od 3000 dolara (oko 2700 eura). "Trebali smo se nastaviti baviti realityjima", rekao je Spencer kasnije. 

Pročitajte više