Ovo je gej performans koji je zgrozio HDZ-ovce i mostovce

Foto/Video: Ivona Butjer

NAKON što je queer umjetnički kolektiv House of Flamingo u Dubrovniku nastupio na otvorenju prvog dalmatinskog gej bara, dobili su kritike gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića i Mostova gradskog vijećnika Mare Kristića. Performans kolektiva oni smatraju "neprimjerenim, nekorektnim i vulgarnim".

Najviše pažnje privukla je izvedba pjesme Herpes tvoga utora čiji stihovi glase:

"Dragi Oče, sada slijedi pokora: ou ou jeijeeej sada pušim kurac tvoj, malo sperma, malo znoj. Ako želiš, bit ću ja, herpes tvoga utora..."

 

Video: Dubrovnik INsider

Članovi kolektiva House of Flamingo oglasili se nakon sporne pjesme

Nakon kritika Frankovića i Kristića oglasili su se članovi kolektiva House of Flamingo.

"U gradu u kojem je svaka druga rečenica stanovnicima na ulici poštapalica 'je** te bog', se naš kreativni prepjev pjesme u kojem se spominju spolovila i spolne bolesti proglašava 'dvojbenim i degutantnim' (Maro Kristić, MOST) ili 'neprimjerenim, nekorektnim, nekulturnim' (gradonačelnik Franković).

Kao da hrvatska glazbena scena već nije iznjedrila niz rock glazbenika, od kojih neki redovito na svojim koncertima koji uključuju i nastupe na javnim površinama, ne koriste iste izraze. Sporna je pjesma već nekoliko puta izvedena u Zagrebu na javnim površinama, bez ikakvog sablažnjavanja publike, a u kojoj su znali nazočiti predstavnici lokalnih gradskih vlasti koji se nikada nisu ograđivali od naše slobode izražavanja", poručili su, između ostaloga.

Inače, otvorenje prvog gej bar u Dubrovniku, koji nosi intrigantan naziv Milk, popratio je i nastup violončelistice Ane Rucner, a poseban performans izveo je i kulturni djelatnik Andrija Seifried odjeven u Mani Gotovac koji je izrezao tortu i nasmijao publiku.

Iako su ovakvi barovi i klubovi u svijetu već desecima godina uobičajena pojava, u Dubrovniku je ovaj događaj izazvao itekakvu pozornost. 

 
 

Pročitajte više