Hrvatska se 1993. prvi put natjecala na Eurosongu. Sjećate li se s kojom pjesmom?

Screenshot: YouTube

PRIJE 29 godina grupa Put je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu prvi put nakon osamostaljenja. Predstavili su se s pjesmom Don't Ever Cry. Taj je singl prethodno pobijedio na Dori, odnosno Croviziji, kako se natjecanje onda zvalo.

Naime, ime Dora prvi put se počelo koristiti 1995. godine. Ime je dobila po hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, a pobjednici natjecanja dobivaju i statuu Dore.

Nakon pobjede na Croviziji grupa Put je morala proći prednatjecanje kako bi nastupila na Eurosongu, što joj je i uspjelo. Eurosong se te godine održavao u Irskoj.

Pjesma Don't Ever Cry naposljetku je zauzela 15. mjesto na natjecanju te je osvojila 31 bod, što je značilo da je plasman omogućio sljedećem hrvatskom predstavniku odlazak na Eurosong bez prednatjecanja.

Inače, grupa Put postoji od 1984. godine. Danas se zovu Putokazi te još uvijek snimaju nove pjesme.

Prije osamostaljenja hrvatski su glazbenici 12 puta predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu. Najuspješnija je bila grupa Riva s pjesmom Rock me koja je odnijela pobjedu 1989. godine u švicarskoj Lausannei. Godinu danas kasnije Tajči je s pjesmom Hajde da ludujemo nastupila u Zagrebu.

Podsjećamo, Hrvatska večeras bira ovogodišnjeg predstavnika na Eurosongu. Izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije Dora 2022. održat će se u dvorani Marino Cvetković u Opatiji.

Natjecanje će voditi Franka Batelić, Elizabeta Brodić i Duško Ćurlić.

Pročitajte više