Dok je pjevala, u Hrvatskoj je počinjao rat: Ovako je izgledao raspad Jugoslavije na Eurosongu

Dok je pjevala, u Hrvatskoj je počinjao rat: Ovako je izgledao raspad Jugoslavije na Eurosongu

Screenshot: YouTube

JUGOSLAVIJA je na Eurosongu sudjelovala 27 puta. Debitirala je 1961. i natjecala se svake godine do 1992., osim 1977., 1978., 1979., 1980. i 1985. godine, a 1989. godine Jugoslavija je prvi i jedini put pobijedila na Eurosongu. Grupa Riva i Rock Me doveli su Eurosong u Zagreb.

Nakon Tajči 1990. godine raspala se zemlja, a raspad sistema se jasno vidio i na izborima za pjesmu Eurovizije koji su uslijedili.

Vjerojatno mnogi pamte da je posljednja predstavnica svih naroda Juge bila Baby Doll i njezina pjesma Brazil. 1991. godine nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije održan je u Sarajevu, 9. ožujka, na dan početka demonstracija protiv Slobodana Miloševića u Beogradu. Dok su tenkovi razbijali prosvjede u Beogradu, u Sarajevu je ekipa birala pjesmu za Eurosong. Pobijedila je Baby Doll iz četvrtog pokušaja, a hrvatski i slovenski predstavnici pobunili su se zbog nadglasavanja triju srbijanskih žirija (TV Priština, TV Novi Sad i TV Beograd).

Ipak, Baby Doll otišla je na Eurosong, a u Hrvatskoj je počeo rat.

Baby Doll se nije proslavila na Eurosongu, a jedini bod koji je dobila stigao je s Malte te je završila na pretposljednjem mjestu. Fanovi Eurosonga, razni blogeri i novinari u nekoliko su navrata pjesmu "Brazil" uvrstili među najgore pjesme u povijesti natjecanja.

Sljedeće godine na nacionalnom izboru Jugoslavije nisu sudjelovale Hrvatska, Slovenija i Makedonija. Na Eurosong kao predstavnik Jugoslavije otišla je Extra Nena. 

Hrvatska je samostalno otišla na Eurosong sljedeće godine. 1993. grupa Put je pjevala "Don't Ever Cry".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara