Ovo morate znati ako namjeravate kupiti novi PS5 ili Xbox

Foto: Press

NOVI PS i Xbox samo što nisu izašli, a sve više je onih koji su zabrinuti oko prostora koji ćemo zapravo dobiti na novim konzolama.

Primjerice, novi Xbox ima hard disk od 1 TB, ali realno, govorimo o tek 802 GB prostora kada oduzmemo dio koji otpada na operativni sustav. I naravno, ne treba pretjerivati, ali radi se o sasvim dovoljno prostora da instalirate zadovoljavajući dio igara koje namjeravate istovremeno igrati. Dakako, ako niste pomahnitali "skidač" svega što se nudi u sklopu Game Passa.

Međutim, ostale konzole u ponudi imaju malo veći ili čak prilično velik problem.

Za početak, treba uzeti u obzir da nove igre za PS5 zauzimaju daleko više prostora na vašim hard diskovima. Primjera radi, Spider-Man: Miles Morales i Demon's Souls zauzimaju nešto više od 50 GB (ili 66 GB u slučaju Demon's Souls) s tim da proširena verzija Spider-Mana prelazi 105 GB. Ovdje ni ne spominjemo megalomanske zahtjeve Call od Duty igara koje bi bez problema mogle dolaziti na vlastitom hard disku jer igra je još u kolovozu prešišala 200 GB instalacije što je, složit ćete se, van pameti.

No treba se pripremiti na to da će se kvalitetniji naslovi bez sumnje približiti ili čak redovito prelaziti prag od 200 GB. To je jednostavno tako.

Što se novog PlayStationa tiče, problem je hard disk od 825 GB koji će, nakon što oduzmemo operativni sustav, vjerojatno biti nešto više od 600 GB što bi značilo da ćete imati daleko manje manevarskog prostora pa će "hoarderi" igara u jednom trenutku doći do toga da će istovremeno imati pet ili čak manje instaliranih igara.

I dok će prosječnim igračima ovo biti više nego dovoljno, približavamo se onome što se dogodilo s pametnim telefonima koji u vrijeme 8K videa dolaze s kapacitetom od 32 GB.

Međutim, daleko najveći problem ima Xbox Series S koji ima hard disk od samo 500 GB ili točnije, 300 GB što je ipak premalo i zasigurno će se u jednom trenutku pojaviti potreba za dodatnim diskom, a to u slučaju Xboxa znači posebno proširenje koje košta više od 200 eura što znači da je konzola možda jeftinija u startu, ali će vas u konačnici izaći više.

S druge strane, postoji i jedno vrlo jednostavno i jeftino rješenje - ne instalirajte 20 igara odjednom jer ionako znate da ih nećete igrati.

Pročitajte više