Ovo naselje mnogi smatraju najljepšim na Trešnjevci, život u njemu je prestiž

Foto: Luka Sangulin/index

NASELJE smješteno u samoj jezgri Trešnjevke mnogi smatraju najljepšim na tom području. Radi se o jednom od najstarijih urbanih dijelova grada između Selske, Ozaljske, Trakošćanske ulice i Samoborčekove, koje danas nosi naziv Prva hrvatska štedionica, jer ga je ona otkupila.

Ovo naselje postalo je simbol iznimno ugodnog trešnjevačkog obiteljskog života, a za njegov izgled i realizaciju zaslužan je arhitekt Zdenko Strižić, koji je osmislio i tri tipske kuće koje su multipliciranjem stvorile prepoznatljive nizove, navedeno je na web stranici Mapiranje Trešnjevke.

Naselje čine paralelni nizovi kuća s pojasevima zelenila koje čine mali vrtovi ispred i veći zeleni prostori iza kuća, zbog čega ovaj dio grada uvijek privlači poglede prolaznika.

Strižić naselje nikada nije dovršio jer je zbog Drugog svjetskog rata emigrirao u Australiju, a potom i u Njemačku, gdje je umro.

"Građeno za srednji građanski sloj, ovo skladno i funkcionalno naselje i danas doživljavamo kao humano vrijedno i prostorno bogato arhitektonsko ostvarenje moderne arhitekture koje je utjecalo na daljnju izgradnju tipskih naselja. Iako je dio naselja upisan u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, na cijelom njegovom području svjedoci smo sve češćih neprimjerenih privatnih intervencija zbog kojih se naselje sve teže odupire nesnosnom duhu vremena", napisala je arhitektica Konstantina Kralj.

Unatoč tome što je naselje bilo građeno za građanski sloj, danas je život u njemu zbog visokih cijena postao prestiž. Ipak, oni koji žive tamo mogu se pohvaliti odličnom lokacijom, u blizini Trešnjevačkog trga s tržnicom te prekrasnim ambijentom i ugođajem.

Pročitajte više