Ovo su bile najprodavanije knjige u Hrvatskoj u studenome

Foto: Press

Mjesec Interlibera je završio, a mi smo pripremili listu najprodavanijih naslova u studenom. Ovu je top listu na razini svih knjižara i izdavača vrlo teško napraviti jer mnogi izdavači na sajmu knjiga prodaju vrlo veliku količinu svojih naslova, a podaci o prodaji nisu javno dostupni. No, kao i inače, mi ćemo se usredotočiti na prodajne rezultate knjižarskog lanca Hoću knjigu jer oni šalju direktno iz sustava te tu nema nedoumica.

Ipak, autor ovog teksta vjeruje da je lista u nastavku prilično dobar presjek onoga što su Hrvatice i Hrvati najviše kupovali tijekom proteklog mjeseca. Marko Babić nosi prvo mjesto s velikom prednošću, no i drugi su se naslovi prodavali bolje nego prethodnih mjeseci, što je svakako utjecaj Interlibera i približavanja vremena darivanja.

Treba napomenuti da je Kristian Novak nestao s liste jer je izdavaču ponestalo primjeraka pa ga neko vrijeme nije bilo u knjižarama - u suprotnom, vjerujemo da bi bio pri vrhu. Domaće autore i dalje jako volimo, a već nekoliko mjeseci vidljiv je trend potiskivanja Jordana Petersona, Roberta Kiyosakija i Jamesa Cleara prema dnu liste; dakle, čini se da polako dobivamo nove naslove koji će nas pratiti još neko (duže) vrijeme.

1. Putovanje zvano igra – Marko Babić
2. Ne možeš mi ništa – David Goggins
3. Depra – Aleksandar Stanković
4. 48 zakona moći – Robert Greene
5. Mačak koji je poučavao zen – James Norbury
6. Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé
7. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson
8. Slastice za svaki dan – Matejka Buča
9. Atomske navike – James Clear
10. Četvrto krilo – Rebecca Yarros

Ne možeš mi ništa - David Goggins

Ovo je naslov koji možemo smatrati „smash hitom“. I prije pojavljivanja u knjižarama nastao je veliki interes za knjigu te se u pretprodaji prodao gotovo rekordan broj primjeraka. Nije to neobično s obzirom na činjenicu da knjiga u originalu već nekoliko godina rastura, a prava za druga tržišta donedavno nisu bila dostupna. Vrlo inspirativna priča koja mete pod drugim self-help naslovima.

48 zakona moći - Robert Greene

Pretpostavljamo da je ovo jedan od naslova koji će se na listi nalaziti još mjesecima, a vrlo vjerojatno i godinama. Knjiga koja je postala kultna već odavno, potaknula je interes BookTokera te svom snagom napreduje prema sve većem broju čitatelja. Brutalno štivo koje ne mari za površni moral zanimljivo je onima koji žele steći moć, ali i onima koji se od moći žele zaštititi - dakle, svima.

Mačak koji je poučavao zen - James Norbury

Savršena knjiga za poklon - sebi, mami, baki, susjedu, šefu, političarima. Lagana priča puna šarma i divnih ilustracija. Osim toga, idealna knjiga za dijeljenje citata na instagramima; samo dobra fotka i riješili ste sve. Dojam koji ćete ostaviti je sljedeći: volim duboke misli, volim čitati knjige, volim ezoterične tradicije poput zena, volim životinje, volim lijepe predmete i slike, znam tko sam i čemu stremim. Drugim riječima, benefiti su ogromni.

Glukozna revolucija - Jessie Inchauspé

Još jedan naslov koji nas prati već više od godinu dana, a njegova popularnost čini se i dalje raste. Što je to pogodila autorica nismo sigurni, no znamo da je to vrlo pristupačno (i zaigrano) napisana knjiga o nečemu što se tiče svakog od nas - promjeni životnog stila kroz prehranu. As u rukavu koji je izvadila Jessie jest jednostavnost primjene. Ne trebate ništa izbaciti, vaša omiljena hrana je sigurna. Samo treba malo organizacije prilikom redoslijeda jedenja i dogodi se čudo.

Četvrto krilo - Rebecca Yarros

Jedan od svjetskih megahitova dolazi iz područja tinejdžerskog fantasyja. Nedavno je objavljen nastavak u originalu (pretpostavljamo da je riječ o trilogiji) koji u prijevodu očekujemo kroz nekoliko mjeseci. Na meniju su: zmajevi, škole čarobnjaštva, kraljevstva, ljubavne veze, zanimljiv novi svijet koji će ljubitelji fantastike dugo obožavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.