Ovo su djevojčice koje su promijenile svijet

Foto: Profimedia

Na Međunarodni dan djevojčica donosimo vam tekst o nekoliko djevojčica s velikim snovima, neupitnim talentom i ogromnom upornošću koje su na svoj način promijenile svijet. Neke od njih su otvorile vrata i drugim ženama da postignu jednaka, ali i veća dostignuća.

Julia Bluhm

Sadržaji namijenjeni tinejdžerima često stvaraju nesigurnost kod mladih, pogotovo kada promiču samo određeni tip "savršenih" djevojaka. Primijetila je to i Julia Bluhm koja je sa samo 14 godina održala prosvjed protiv magazina poput Seventeena zbog previše fotošopiranja djevojki.

Uspješno je uvjerila urednicu da se na naslovnici objavljuju fotografije bez korištenja Photoshopa, i to fotografije stvarnih tinejdžerki. I danas se bavi feminističkim pitanjima i promicanjem važnosti obrazovanja žena, a ne samo njihova vanjskog izgleda.

Anne Frank

Ime koje će zauvijek ostati otisnuto u povijest kada je u pitanju holokaust svakako je Anne Frank. Djevojčica koja je samo željela živjeti slobodno ispisala je od lipnja 1942. do kolovoza 1944. 360 listova, a njen dnevnik postao je svjedočanstvo o odrastanju u strahu i izolaciji.

Iako tijekom pisanja svoga dnevnika nikada nije ni zamišljala da će jednog dana biti objavljen i postati simbol borbe protiv povijesti koja se više nikada ne smije ponoviti, danas je upravo to – najočitiji pisani dokaz o tome koliko daleko može ići ljudska zloća i želja za vladanjem.

Greta Thunberg

Početkom ove godine, točnije 3. siječnja, vjerojatno najpoznatija tinejdžerica svijeta napunila je 20 godina i tako izašla iz svoje teen faze. Pritom joj se ne može poreći - slagali se s njom ili ne - da je kao tinejdžerica postigla mnogo više nego neki za svoj cijeli život.

Greta Thunberg pokrenula je školski štrajk u svojoj školi u Stockholmu 2018., kao i seriju redovitih javnih prosvjeda koji su nazvani Fridays for Future (Petkom za budućnost) i koji su se ubrzo proširili diljem Europe. Američki časopis Time ju je 2019. proglasio osobom godine. 

U međuvremenu je postala jedna od liderica pokreta koji diljem svijeta okuplja, prema nekim procjenama, oko 50 milijuna ljudi, i to većinom mladih. Neki od njezinih javnih istupa su postali legendarni, napose žestoki govor koji je održala pred UN-om na summitu o klimi.

Ema González

Nakon što je preživjela stravičnu pucnjavu na hodnicima srednje škole Marjory Stoneman Douglas na Floridi, grupa srednjoškolaca odlučila je krenuti u borbu protiv oružanog nasilja. Emma González bila je jedna od njih.

Suosnivačica je grupe Never Again MSD, a njezino hvalevrijedno pojavljivanje u javnosti dogodilo se na Maršu za život kada je pred okupljenima čitala imena poginulih školskih kolega i izazvala buru emocija okupljenih. Do danas se nije prestala baviti ovom tematikom.

Malala Yousafzai

Kao 17-godišnjakinja, postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Postala je poznata u cijelome svijetu zbog svoga aktivističkog angažmana nakon što joj je 2012. u školskom autobusu pucano u glavu jer se zalagala za pravo djevojčica na obrazovanje.

Naime, talibani su zaustavili autobus u kojem je Malala putovala u školu i, nakon što se javila na njihovo pitanje: "Gdje je Malala", pucali su joj u glavu i vrat. Malala se nakon teške borbe oporavila u bolnici u Engleskoj.

Danas je ova 22-godišnjakinja na putu stjecanja magisterija u Sjedinjenim Američkim Državama te je osnivačica organizacije The Malala Fund, koja je okrenuta obrazovanju djevojčica i žena. 

Marley Dias

Kada je tijekom čitanja knjiga uočila da gotovo nijedna junakinja dječjih priča ne izgleda poput nje, afroamerička djevojčica Marley Dias odlučila je nešto promijeniti. Krenula je u potragu za knjigama koje pokazuju sve bogatstvo afroameričke kulture, napose iz perspektive djevojčica

Postala je aktivistkinja iza pokreta #1000BlackGirlBooks. To je imalo velik odjek u javnosti te je prikupljeno i katalogizirano više od 11 tisuća naslova s afroameričkim protagonistima. Marley je i sama napisala knjigu naslova Marley Dias Gets It Done: And So Can You.

Pročitajte više