Ovo su najpopularniji trendovi za proljeće 2022. Jedna stvar se vraća u modu

Foto: Shutterstock

STIŽE pravo vrijeme da osvježite garderobu i poneke stvari izvučete iz ormara jer nam se ovoga proljeća vraća duh 2000-ih. Tjedni mode u Londonu i New Yorku pokazali su da je generacija Z nositelj proljetnih trendova ove godine, a njezini pripadnici obožavaju smjeli stil s početka milenija. Pokažite svoju odvažnost i dobar osjećaj za stil ovim trendovima koji nam se vraćaju na velika vrata.

Kratko, slatko, ženstveno - u stilu

Komad odjeće u kojemu se možete osjećati mlado, opušteno, a istovremeno ženstveno je definitivno crop-top. Nekad se smatralo da se radi o komadu za tinejdžerice, no dizajneri su nas razuvjerili kreirajući raznolike primjerke koji odgovaraju skoro svakoj prigodi i dobnoj skupini.

Možete ih kombinirati u casual varijanti s omiljenim trapericama, na slatke mini suknje koje su savršene za proljeće ili na duge lagane suknje u kojima ćete izgledati elegantno. Ono što je najvažnije, u svakoj kombinaciji s crop-topom uvijek ćete se osjećati opušteno jer baš svi mogu naći onaj savršeni koji ide na sve. 

Što se tiče boja koje će prevladavati na ulicama u proljeće, svi su na dobitku. I pastelne i jarke boje su in pa cure koje njeguju nježniji stil mogu i dalje biti u trendu ako odaberu crop-top lila, nebesko plave ili svijetle karamel boje, dok će cure koje vole pokazati odvažnost birati jarko ružičastu, kanarinac žutu i grimiznu.

Foto: C&A - bijeli i crni crop-top

Večernje šetnje u proljeće znaju biti i prohladne pa predlažemo da crop-top kombinirate s nekom slatkom vestom ili laganom jaknom, pogotovo onom od trapera koja nikad ne izlazi iz mode.

Pošto nas generacija Z, koju opisuju kao hrabru generaciju, vraća u 2000-e, važan dio proljetnog outfita su i "statement" modni dodaci. To može biti neobičan komad nakita, zanimljiva torba ili sunčane naočale, poanta je da se time istaknete i skrenete pozornost na ostatak odjevne kombinacije. Budite hrabri i kreativni ovoga proljeća i sigurno ćete biti zamijećeni.

In je biti osviješten

Još jedno obilježje životnog stila generacije Z preslikalo se i na modne trendove. Riječ je o osviještenosti društvenih problema, posebice ekoloških, pa je tako u porastu industrija proizvodnje ekološki održive odjeće. U zadnje vrijeme sve se više spominje odbacivanje koncepta brze mode i usvajanje spore mode koja je ekološki prihvatljiva. No što ta dva pojma znače? 

Brza moda predstavlja odjeću i obuću masovne proizvodnje koja je široko dostupna, što omogućava ljudima diljem svijeta da po pristupačnim cijenama dobivaju trendi odjevne predmete. No da bi to bilo moguće, dolazi do kršenja radničkih, ali i ljudskih prava te velikog onečišćenja okoliša jer je teško regulirati uvjete rada u prekomorskim proizvodnim lokacijama.

Foto: C&A - široke traperice, majica i jakna

Brza moda znači i enormnu potrošnju vode stoga se mnoge tvrtke okreću sporoj modi. Ona je i održiva i etična, dakle fokusirana na kvalitetne materijale prilikom čije se izrade pazi na potrošnju vode, energije i korištenje opasnih kemikalija. Također, obraća se pozornost na vrijeme koje je potrebno da takvi proizvodi stignu na police i da ljudi koji ih proizvode imaju valjane uvjete rada, po čemu je termin "spora moda" i dobio ime. 

Mnoge kompanije prigrlile su ovaj način proizvodnje kako bi potaknule i ostatak branše da pokaže brigu o okolišu, radnicima i kvaliteti svojih proizvoda. Jedna od njih je poznati brend C&A, koji je razvio održive linije s proizvodima od biopamuka, recikliranih materijala i onih koje je moguće reciklirati, odnosno koji su proizvedeni kružnim dizajnom, pa je sad već više od polovice kolekcija održivo. 

Foto: C&A - kombinezon i haljina

S obzirom na to da su mnogi svjetski poznati brendovi razvili čitave kolekcije održive odjeće koja nije izgubila prepoznatljiv i kvalitetan dizajn, odabirom takvih odjevnih predmeta pokazujete brigu o okolišu i budućnosti bez žrtvovanja stila. 

Koji god komad odjeće vam se svidi, potražite i njegovu održivu verziju. Bit ćete jednako u trendu, ali istovremeno imati kvalitetnu odjeću i znati da ste svojim novcem učinili nešto dobro i za okoliš. 

Savršen za sve prigode

Znamo da su dijamanti vječni, no što je vječno u modnom svijetu? Obožavaju ga žene, muškarci, djeca, slavne osobe, ma nema tko ga ne voli. To je - nezamjenjivi denim. Otkad je doživio širu upotrebu krajem 19. stoljeća, nismo ga prestali nositi. Volimo ga u svim oblicima, a postoji toliko različitih modela da si svatko može odabrati onaj koji mu savršeno odgovara.

Za dobivanje prepoznatljive plave boje denima često se koriste neke toksične tvari koje ispiranjem završavaju u oceanima pa su iz C&A lansirali kolekciju Forever Denim - bez toksičnih tvari, od minimalno 70% organskog pamuka u trendi nježnim nijansama bijele. Također, odjeća iz linije Forever Denim dolazi u širokom rasponu veličina, a zbog inovativne metode pranja smanjuje potrošnju vode. 

Foto: C&A - muške i ženske traperice 

Traperice se odlično slažu sa svim vrstama crop-top majica, a model odaberite ovisno o prigodi. Ako želite pokazati manje trbuha, odaberite traperice visokog struka koje laskaju figuri i slažu se sa ženstvenim crop-topom spuštenih rukava, a za opuštenija druženja ili kave s prijateljicama tu je straight model traperica na koje super ide sportski i casual crop-top. 

Traperice su definitivno odjevni predmet za cijelu obitelj. Klinci ih obožavaju jer u njima mogu i u školu i na igranje, pogotovo u popularnom jeggings modelu, a C&A nudi i kolekciju denima za bebe kako bi i one bile pravi mali trendseteri.

Foto: C&A - dječje traperice

Unatoč tome što često imaju jedan omiljeni tip traperica koje iznova kupuju, ovog proljeća muškarci bi mogli proširiti svoje modne vidike i pronaći novi omiljeni model ili čak više njih, samo da su trendi.

Što god odaberete ovoga proljeća isfurati kao svoj it komad, neka bude i održivo. Ulaganjem u svoj stil možemo ulagati i u budućnost jer sada promjene možemo nositi i ponosno pokazivati svima. Biti osviješten znači biti u trendu. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s C&A te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

 

Pročitajte više