Ovo su sve greške NCVVO-a na državnoj maturi ove godine (zasad)

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

BROJNIM učenicima ovih je dana glavna tema državna matura, a sve se više priča i o pogreškama koje je NCVVO napravio prilikom sastavljanja ispita. 

Ponuđeni krivi odgovori

Neobična situacija dogodila se na ispitu iz matematike. U jednom zadatku na višoj razini tog ispita svi ponuđeni odgovori bili su netočni, odnosno odgovori su bili izraženi u krivoj mjernoj jedinici. U zadatku se tražio volumen tijela te je mjerna jedinica u ponuđenim odgovorima trebala biti izražena u centimetrima kubnim. No svi ponuđeni odgovori izraženi su u centimetrima kvadratnim.

NCVVO isprva nije poništio zadatak jer su učenike, kazali su, o pogrešci obavijestili malo iza 10 sati, a matura se pisala od 9 do 12 sati. Ipak, nekoliko dana poslije oglasili su se da ipak poništavaju taj zadatak, odnosno svim pristupnicima će se računati kao točan.

Zadatak je glasio: "Koliko iznosi volumen tijela koje nastaje rotacijom pravokutnika sa stranicama duljina 7 cm i 8 cm oko kraće stranice?"

Uskok proglasili uredom vlade

Pogreška se dogodila i na ispitu iz Politike i gospodarstva, a nju je primijetio maturant Niko Mađerić iz II. gimnazije u Zagrebu. Riječ je o 32. zadatku koji je glasio: "Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?"

Ureda vlade je ukupno šest, jasno je naznačeno na njihovoj web stranici. To su Ured potpredsjednice vlade, Ured za protokol, Ured za unutarnju reviziju, Direkcija za korištenje službenih zrakoplova, Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i vlade Republike Hrvatske te Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. 

No u tu skupinu su sastavljači pitanja utrpali i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Uskok). Prema Ustavu, to bi tijelo trebalo biti potpuno neovisno i samostalno. Niko je stoga uložio prigovor. 

Maturant uložio prigovor

"USKOK koji je predviđen kao točan odgovor nije specijalizirani ured Vlade RH, već posebno državno odvjetništvo što je jasno navedeno na mrežnim stranicama USKOK-a, u Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u članku 2. stavku 1. 'Ured je posebno državno odvjetništvo koje se ustanovljuje za područje Republike Hrvatske i ima sjedište u Zagrebu'.

Iz navedenog je jasno da je USKOK posebno državno odvjetništvo, a Ustavom Republike Hrvatske i to prema članku 125. stavku 1. državno odvjetništvo je 'samostalno i neovisno pravosudno tijelo'. Zbog svega navedenog i načina na koji je pitanje formulirano, nemoguće je na pitanje odgovoriti točnim odgovorom jer specijalizirani ured Vlade RH za borbu protiv korupcije naprosto ne postoji. Nužno je da se ovo pitanje izuzme iz državne mature jer se njime šalje pogrešna informacija kako je državno odvjetništvo tijelo Vlade RH.

>> KVIZ 31% učenika nije položio Politiku i gospodarstvo na maturi. Biste li vi uspjeli?

Imajući na umu da čitave generacije koriste ispite provedenih državnih matura za pripremu i učenje, ostavljanje ovog pitanja u ispitu državne mature bilo bi pogubno za znanje učenika i svijest građana o trodiobi vlasti i neovisnosti pravosudnih tijela. Molim Vas da još jednom pogledate zadatak i ponovno ga razmotrite", napisao je Niko u prigovoru, piše Srednja.hr

Neće poništiti zadatak

Niko je ubrzo dobio odgovor NCVVO-a. 

"U zadatku se traži naziv ureda koji je osnovan radi borbe protiv korupcije. Zbog toga je termin ured napisan malim slovom. Dakle, ne radi se o uredu pod ingerencijom Vlade Republike Hrvatske: Ured potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, Ured za protokol, Ured za unutarnju reviziju, Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Radi se o Uredu koji je DORH osnovao u skladu sa Zakonom o USKOK-u koji je 2001. godine izglasao Hrvatski sabor (kao i sve ostale zakone), ali temeljem prijedloga Vlade Republike Hrvatske (kao i većinu drugih zakona). Također je bitna činjenica da ne postoji ni jedan drugi ured (osnivanje kojega je predložila Vlada Republike Hrvatske) specijaliziran za borbu protiv korupcije. Traži se da učenik navede točan naziv ureda za borbu protiv korupcije", odgovorili su. 

Naposljetku, Telegram doznaje da se pitanje ipak poništava. 

Pročitajte više