Ovog tjedna gledajte u nebo, očekuju vas "vatrene kugle"

Foto: 123rf

OVIH DANA na nebu se pojavljuje spektakularni "vatromet", meteorska kiša Taurida. Ime je dobila po sazviježđu Bika (Taurus), a astronomi tvrde da je ove godine posebno lijepa. Kiša Taurida posljedica je Zemljina prolaska kroz ostatke kometa 2/P Encke.

Prvih dana studenog prve svjetleće lopte obasjale su nebo iznad Poljske i Bangkoka, a kiša meteora padat će do sredine ovog mjeseca. Svakih sat vremena trebalo bi pasti između sedam i deset meteora, a trebali bi biti sjajni poput Venere, koja je drugo najsjajnije tijelo na nebu (prvo je dakako Mjesec).

NASA je objasnila da je najbolje vrijeme za gledanje ove “kiše meteora” između ponoći i 3 sata, a trebalo bi ih biti dovoljno za vrlo lijep i sjajan prizor.

Tauridi su specifični po tome što su veći, sporiji, raznobojniji i vidljiviji od ostalih. Mnogi će se na svom putovanju raspasti, a oni veći koji uđu u atmosferu bit će poprilično vidljivi.

Požurite i pronađite neko mjesto bez umjetne rasvjete, a za promatranje nije vam potrebna dodatna oprema, osim ako ih ne želite fotografirati. Naime teleskopi i dalekozori samo će umanjiti količinu neba koju vidite.  

Pročitajte više