Ovogodišnja dodjela Grammyja bez iznenađenja: Zvijezda večeri će biti Michael Jackson

DODJELA GRAMMYJA, najuglednije nagrade u svijetu moderne glazbe, bit će za točno jedan dan, u Los Angeles Staples Centru. Ova dodjela, 52. po redu bit će obilježena prvenstveno odavanjem počasti preminulom Michaelu Jacksonu, dok će iznenađenja u glazbenom djelu, tvrde upućeni, izostati. Naime ove je godine lista nominiranih pretežno sastavljena od hit izvođača, a popularnost je, više nego ikad, bitna odrednica glavnim kategorijama, onima za najbolji album i pjesmu godine.

Pjesme "Poker Face", "You Belong With Me", "Use Somebody", "Single Ladies (Put a Ring On It)’" i "Pretty Wings" nominirane su u kategoriji za najbolju pjesmu i sve su se nalazile u prvih pet na Billboardovoj listi Hot 100. Isto je i s nominiranim albumima: Beyoncein "I Am... Sasha Fierce", "The Fame", Lady Gage, "Fearless" mlade pjevačice Taylor Swift, "The E.N.D." Black Eyed Peasa i "Big Whiskey and the GrooGrux King" Dave Matthews Banda postigli su komercijalne uspjehe što nije neuobičajeno kod nominiranih za nagradu Grammy, ali ove godine je to prevladavajuće. Glazbeni kritičari se čude što nema niti jednog starog rokera, poput Boba Dylana ili Paula McCartneya koji još uvijek djeluju i stvaraju kvalitetne stvari. Nema niti alternativnog zvuka ili ljevičarskih bendova, poput White Stripesa i Gnarlsa Barkleya koji su prošle godine bili prisutni.

Kladioničari koji su češće objektivniji od samih kritičara, smatraju da ove godine neće biti previše iznenađenja. Prema njihovim procjenama mlada pjevačica Tylor Swift trebala bi dobiti nagradu za album godine, jer je uzela svaku važniju nagradu u 2009. Iako su Grammyji rijetko nagrađivali tako mlade umjetnike, njen proboj je bio presnažan da bi ostao nezamijećen. Isto predviđaju i u kategoriji najbolje pjesme, dok se najveća iznenađenja predviđaju oko toga tko će odnijeti nagradu za najboljeg novog umjetnika. Jedni smatraju da je to duo MGMT, dok neki smatraju da će Zac Brown Band odnijeti nagradu zbog svog country zvuka koji se vratio u modu.

Lista ovogodišnjih izvođača sastoji se od ženskih pjevačica Lady Gage, Taylor Swift, Mary J. Blige i Beyonce, zatim muških Eminema, Drakea, Lil Waynea, postave mjuzikla "American Idiot" koji će nastupiti s grupom Green Day i Maxwella. Svi će s velikom pozornošću pratiti odavanje počasti kralju popa koje će biti kombinacija 3D filma i prisutnih izvođača, a još uvijek se ne zna hoće li nastupiti i njegova djeca. Duet koji svi čekaju svakako je onaj Lady Gage i Eltona Johna za kojeg se predviđa da će biti jedan od najspektakularnijih u povijesti Grammyja.

Pročitajte više