Hrvati poludjeli za ovom knjigom. U ožujku je bila najčitanija u zemlji

Foto: Press

Evo nas na kraju ožujka – vrlo uzbudljivog mjeseca koji donosi brojne promjene. Od pojave snažnijeg sunca, koje nas može i opaliti, pa do noviteta koji su se pojavili na našoj mjesečnoj listi.

Top lista najpopularnijih knjiga napravljena je većinom iz podataka nezavisnog lanca knjižara Hoću knjigu, te – u nedostatku drugih relevantnih informacija o prodaji u drugim knjižarama – procjenom autora ovog teksta. Ono što moramo uvijek znati jest da potpune podatke o mjesečnoj prodaji knjiga u Hrvatskoj nije moguće dobiti. Ipak, nadamo se da će doći i taj dan… A sada, pogledajmo kako su se kretali hitovi u prvih deset za ožujak.

  1. Tisuću poljubaca – Tillie Cole
  2. Atomske navike – James Clear
  3. Vidimo se u kolovozu – Gabriel Garcia Marquez
  4. Putovanje zvano igra – Marko Babić
  5. Ne možeš mi ništa – David Goggins
  6. Kuća noći – Jo Nesbo
  7. Drago mi je da je Mama mrtva – Jennette McCurdy
  8. 48 zakona moći – Robert Greene
  9. Zelena svjetla – Matthew McConaughey
  10. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiyosaki

Tisuću poljubaca - Tillie Cole

Na prvom mjestu već drugi mjesec zaredom. Tik tok senzacija koja, za razliku od mnogih drugih, kod nas itekako pali čitatelje i čitateljice. Radi se o ljubavnom romanu koji u svojem središtu skriva tajnu rastanka mladog zaljubljenog para koji život na neko vrijeme razdvoji.

Njihova se komunikacija nastavi preko sedam mora i sedam gora, no odjednom se naprasno prekine. Zašto se ona prestala javljati samo tako, bez ijedne riječi objašnjenja? Knjiga koja, kažu čitateljice, grije, ali i slama srce.

Vidimo se u kolovozu – Gabriel Garcia Marquez

Veliki svjetski autor koji nesumnjivo spada u moderne klasike u Hrvatskoj doista ima vjerno čitateljstvo. Iz godine u godinu njegove se knjige spominju posvuda, a sada je novi prijevod njegova posljednjeg djela odmah zauzeo treće mjesto liste. Toliko o kritikama da Hrvatice i Hrvati čitaju samo hitiće s društvenih mreža.

Desetgodišnjica smrti Gabriela Garcíje Márqueza obilježava se na izniman način, izdavanjem njegova posljednjeg djela pod naslovom Vidimo se u kolovozu (En agosto nos vemos). Roman je García Márquez napisao desetak godina prije smrti, a pritisnut bolešću koja mu je utjecala na um, u trenutku stvaranja dvojio je želi li ga objaviti.

Njegovi sinovi odlučili su da protok vremena donese završni sud o djelu, a kad su ga nakon više godina ponovno pročitali, bili su zadivljeni načinom pisanja i ljepotom same priče i stoga su donijeli odluku o objavi romana.

Ne možeš mi ništa – David Goggins

Čelični čovjek ne da se s liste, a s obzirom na to da u knjizi dijeli savjete kako očvrsnuti tijelo (ali i duh), vjerujemo da će približavanjem ljeta kada se treba pokazati bez odjeće biti sve interesantniji. No ovo je vrlo ozbiljna knjiga čovjeka koji svojim memoarima u kojima opisuje vrlo težak životni put, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Njegova poruka je jednostavna, te stoga i vrlo moćna: Ako samo mogao ja, možete i vi. Nisam imao nikakve uvjete ni budućnost. Ipak, na kraju sam se svojom snagom volje popeo do samog vrha. Koji je vaš izgovor?

Kuća noći – Jo Nesbo

Norveški kralj krimića opet je s nama – i čitatelji su vrlo sretni zbog toga. Radi se o kraćem romanu koji itekako donosi uzbuđenja koja očekujemo od autora. Nakon što mu roditelji stradaju u požaru, četrnaestogodišnji Richard Elauved odlazi živjeti kod tetke i tetka u zabačeno mjestašce po imenu Ballantyne.

Richard brzo stječe status otpadnika, a kad nestane njegov prijatelj iz razreda, svi krivicu svale na njega, novog, gnjevnog učenika. Richardu nitko ne vjeruje da je Toma, pred njegovim očima, pojela – slušalica u telefonskoj govornici. Nitko, osim Karen, dražesne autsajderice koja nagovori Richarda da prati one tragove koji policiju ne zanimaju. 

Drago mi je da je Mama mrtva – Jennette McCurdy

Jennette McCurdy, glumačka senzacija popularne Nickleodeonove serije iCarly, napisala je potresnu priču o uspjehu. Bridak i bespoštedan humor s kojima opisuje i najtraumatičnija sjećanja ono je što nas izuva iz cipela. Ne, ona nije ostala žrtva. Drago mi je da je Mama mrtva bez patetike, duhovito, s mnogo hrabrosti i lucidnosti odgovara na pitanje može li nas smrt bliske osobe osloboditi.

Pročitajte više