Palača u Grčkoj u kojoj je okrunjen Aleksandar Veliki ponovno otvorena za javnost

Foto: EPA

Grčka je ponovno otvorila drevnu palaču u kojoj je Aleksandar Veliki postao kralj Makedonije prije nekih 2400 godina nakon 16-godišnje restauracije, izvijestio je CNN. Palača Aigai, službeno poznata kao Kraljevska metropola Makedonaca, bila je najveća građevina u klasičnoj Grčkoj, pokrivajući površinu od približno 15.000 četvornih metara, prema grčkom ministarstvu kulture.

Uglavnom ju je izgradio otac Aleksandra Velikog, Filip II. Makedonski u 4. stoljeću prije Krista. "To je mjesto gdje je Aleksandar Veliki okrunjen za kralja, ubrzo nakon što mu je otac ubijen, kako bi započeo svoju slavnu kampanju", rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis na svečanosti otvaranja u petak.

Palača je otvorena za javnost u subotu.

Obnova koštala više od 20 milijuna eura

Za vrijeme svoje vladavine osvojio je ogromno područje koje se protezalo od današnje Grčke do Egipta, Irana, pa sve do sjeverne Indije i središnje Azije. Njegovo carstvo, tada neviđeno u zapadnoj povijesti, započelo je ono što povjesničari nazivaju helenističkim razdobljem, koje je trajalo od njegove smrti do uspona Rimskog Carstva.

Njegova osvajanja postavila su temelj za grčki utjecaj u istočnom dijelu Sredozemnog mora za sljedećih 1000 godina. Mnogi važni tekstovi u ovoj regiji, uključujući rane verzije Novog zavjeta, napisani su na grčkom.

Rimljani su uništili palaču 148. godine prije nove ere i često je pljačkana u godinama nakon toga. Obnova rodnog mjesta tako impresivnog carstva nije bila lak zadatak. Grčkoj vladi trebalo je 16 godina, uz pomoć Europske unije, i više od 20 milijuna eura, prema grčkom ministarstvu kulture.

Restauratorski napori uključivali su iskapanje, dokumentiranje i konzervaciju otkrivenih artefakata. Grčka vlada obnovila je 1400 četvornih metara mozaika, mramornih podova i nekih stupova zadržavši opći izgled ruševine, priopćilo je ministarstvo kulture.

"Važnost takvih spomenika nadilazi lokalne granice, postajući vlasništvo cijelog čovječanstva. A mi kao čuvari ove dragocjene kulturne baštine, moramo je zaštititi, isticati, promicati i istovremeno proširiti horizonte koje otkriva svaki novi aspekt", rekao je Micotakis.

Pročitajte više