Palestinski čelnik odbio Spielbergovu "molitvu za mir"

MÜCHEN, najnoviji film Stevena Spielberga, izazvao je ne samo veliku pozornost u svjetskoj javnosti, nego i svojevrsno iznenađenje među dobrim poznavateljima opusa velikog američkog filmaša.

Spielberg, koji je nakon trijumfa Schindlerove liste koristio svaku priliku da istakne vlastito židovsko porijeklo, odnsono čije je Spašavanje vojnika Ryana često tumačeno kao oda američkom militarizmu, u svom novom filmu se dohvatio teme koja više nego ijedna druga dijeli svjetsku javnost na dva gotovo nepomirljiva tabora - izraelsko-palestinskog sukoba.

Radnja filma se temelji na knjizi kanadskog novinara Georgea Jonasa te opisuje jednu od najspektakularnijih, ali i najkontroverznijih akcija izraelske tajne službe "Mossad" - lociranje i likvidaciju pripadnika palestinske frakcije "Crni rujan" odgovornih za masakr izraelskih sportaša na minhenskoj olimpijadi 1972. godine.  Knjiga je godine 1986. bila ekranizirana kao mini-serija "Gideonov mač" sa Stevenom Bauerom i Michaelom Yorkom u glavnoj ulozi.
 
Spielberg je, na iznenađenje mnogih, u svojim izjavama film opisao kao svojevrsnu "molitvu za mir", odnosno izjavio kako je njegova poruka da nasilje rađa nasilje te da obje strane u sukobu - Izraelci i Palestinci - moraju svoje međusobne probleme riješiti isključivo mirnim putem.

Takve izjave su izazvale bijes u Izraelu gdje su Spielberga mnogi kritizirali zbog moralnog relativizma, odnosno izjednačavanja "Mossadovih" agenata koji ubijaju teroriste i terorista koji ubijaju nedužne sportaše. Mnogi povjesničari i "Mossadovi" veterani, pak, tvrde da je film, isto kao i Jonasova knjiga, prepun faktografskih grešaka, odnosno temeljen na urbanim legendama i senzacionalizmu umjesto povijesnih činjenicama.

Neki američki komentatori su skloni Spielbergovu ruku pomirnicu Palestincima shvatiti kao implicitnu kritiku Busha i njegovog "Rata protiv terorizma", odnosno, pokušaj da se osiguraju bolji komercijalni rezultati Spielbergovih filmova u svijetu koji svakim danom ima sve manje razumijevanja za holivudske tradicionalno pro-izraelske stavove.

Kritičarima s izraelske strane se danas pridružio i Mohammed Daoud, jedan od čelnika "Crnog rujna" koji je godine 1972. bio jedan od planera, ali ne i sudionika akcije. Daoud, koji je godine 1981. preživio atentat u Poljskoj i kojemu je Izrael garantirao sigurnost tek nakon sporazuma iz Osla godine 1993. godine, je izjavio da film nije vidio, ali da odbacuje Spielbergovu "molitvu za mir", jer film, po njemu "nema uravnotežen pristup izraelsko-palestinskom sukobu".

Daoud je izjavio kako se nimalo ne kaje zbog svojeg udjela u minhenskim događajima te tvrdi da njegovi suborci nisu napali civile. Prema njemu je svaki Izraelac, "bio pijanist ili sportaš", vojnik i, kao takav, legitimna vojna meta.

Daoud je izjavio kako je ogorčen time što ga Spielberg nije konzultirao prije snimanja filma.

D.A.

Pročitajte više