Pero Kvrgić je zbog legendarne predstave 2008. ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

Foto: planet-art.hr

LEGENDARNI hrvatski glumac Pero Kvrgić umro je u 94. godini u Zagrebu. 

Kvrgić se glumom bavio od svoje 17. godine, a svijet će ga, između ostalog, pamtiti kao glavnog glumca predstave koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.  U Stilskim vježbama, predstavi koju je 1968. godine postavio Tomislav Radić, Pero Kvrgić je igrao punih 50 godina. Prve dvije godine s njim je igrala Mia Oremović, a 1970. godine na sceni mu se pridružila Lela Margitić koja je s njim predstavu učinila legendarnom.

Stilske vježbe napisane su prema djelu francuskoga književnika Raymonda Queneaua "Exercices de style" iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispričana jedna priča iz crne kronike. U domaćoj verziji predstava počinje susretom dvoje stranaca u tramvaju broj 11 koji putuje zagrebačkom Ilicom.

Redatelj Tomislav Radić i Tonko Maroević te su 1968. godine stvorili predstavu za sva vremena, a prema mnogima, originalno je djelo na kraju poslužilo samo kao predložak, budući da su je Kvrgić i Margitić odigrali na bezbroj različitih načina.

Predstava je 2008. godine, 40 godina nakon premijere, ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava s istom glumačkom postavom. Leli Margitić i Peri Kvrgiću je godinu dana kasnije uručena plaketa Guinnessove knjige rekorda.

Pročitajte više