Pet odličnih knjiga koje će ove godine postati TV serije

Foto: Pinterest

SVI OBOŽAVAMO serije i gledamo ih više nego filmove. Serije nam pružaju mogućnost uroniti u svijet puno dublje jer se radnja razvija polako, a likovi mogu, sve više doći do izražaja iz epizode u epizodu.

Kako su serije, po svojoj narativnoj prirodi, bliže knjigama nego filmovi, predstavljamo vam pet knjiga prevedenih na hrvatski koje će uskoro postati stići na TV. Sve ove knjige razvijaju vrhunske produkcijske kuće pa očekujemo odličnu zabavu. Ako želite pročitati knjige prije gledanja serije, preporučujemo vam da požurite jer je prikazivanje nekih pred vratima.

1. Male laži – Liane Moriarty

Produkcija: HBO; Početak prikazivanja: 19. veljače

Liane Moriarty se u ovom romanu još jednom dokazuje kao majstorica krimića punih obiteljskih tajni. Otkako je prije pet godina rodila sina, Jane nigdje nije živjela duže od šest mjeseci. Stalno se seli kako bi pobjegla od svoje prošlosti. Kada je privuče idilični grad Pirriwee, Jane napokon ima osjećaj pripadnosti. Sprijateljuje se s dvije žene koje naočigled imaju savršen život, ali i vlastite tajne. No na početku polugodišta, događa se incident u koji su upletena djeca svih triju žena, zbog čega se stvara jaz između njih i ostalih roditelja. Taj jaz u početku je mali, ali postaje sve veći dok govorkanja i glasine ne postanu zlobni i pakosni, a istina ne preraste u laž. Od početka je jasno da će sve završiti u suzama, ali nitko ne pomišlja da će završiti ubojstvom.

2. Trinaest razloga – Jay Asher

Produkcija: Netflix; Početak prikazivanja: 31. ožujka

Ispripovijedan s iznimnim razumijevanjem i suosjećajnošću, književni prvijenac Jaya Ashera Trinaest razloga postao je miljenik i publike i kritike, pokrenuvši javnu raspravu o iznimno osjetljivoj i presudno važnoj temi samoubojstva među mladima. Ova posebna knjiga ubrzo nakon izlaska popela se na prva mjesta svih relevantnih top-ljestvica i tamo ostala mjesecima, dobitnica je niza uglednih američkih književnih nagrada i proglašena je najboljom knjigom za mlade u Americi u godini izlaska, a neki dijelovi uvršteni su u udžbenike.

3. Američki bogovi – Neil Gaiman

Produkcija: Starz; Početak prikazivanja: čeka se najava

U svom višestruko nagrađivanom romanu Američki bogovi (Hugo 2002., Bram Stoker 2002.) britanski spisatelj Neil Gaiman, stvorio je rijetko uspješan suvremeni svijet prožet fantastikom. Gaimanova barokna mašta puštena s lanca probila je okvire stripovskog kvadrata, prši razigranošću, začudnim prizorima, očaravajućim likovima i suptilnim obratima.

Čak i oni koji ne podnose fantastiku nevoljko priznaju Gaimanovu nepatvorenu originalnost i snagu vizije.

4. Oštri predmeti – Gillian Flynn

Produkcija: HBO; Početak prikazivanja: čeka se najava

Serija je snimljena prema prvom romanu slavne autorice megahita Nestala. Novinarka Camille Preaker dobiva zadatak istražiti okrutna ubojstva dviju djevojčica u svome rodnome mjestu. Dok otkriva istinu o ubojstvima, Camille se sve više poistovjećuje s umorenim djevojčicama, a ako želi preživjeti privremeni povratak u rodni gradić, mora se suočiti s onim što joj se dogodilo prije mnogo godina... Oštri predmeti Gillian Flynn impresivan je psihološki triler čije su najveće vrline stil i sjajni likovi te iznimna napetost.

5. Besmrtni život Henriette Lacks – Rebecca Skoot

Produkcija: HBO; Početak prikazivanja: čeka se najava

Zvala se Henrietta Lacks, ali među znanstvenicima bila je poznata kao HeLa. Bila je siromašna crna uzgajivačica duhana čije su stanice – uzete bez njezina znanja 1951. – postale jedno od najvažnijih oruđa u medicini, od presudne važnosti za razvoj cjepiva protiv dječje paralize, zatim, za razvoj kloniranja, mapiranja gena i mnogočega drugog. Henriettine se stanice kupuju i prodaju na milijune, ali ona je ostala praktički nepoznata. Ova fenomenalna uspješnica pripovijeda fascinantnu priču o srazu etike, rase i medicine, o znanstvenim otkrićima i liječenju vjerom. 

Pročitajte više