Pisanice, pinca, janjetina - sve najbolje od Uskrsa

OBITELJSKO zajedništvo, bojanje jaja, šunka, janjetina, pilići i zečići - najprepoznatljiviji uskršnji simboli ponešto su se odmakli od najvećeg kršćanskog blagdana, no u svojoj srži ipak nose radost, blagostanje i mir. Bez obzira slavite li Uskrs tradicionalno pa ćete nedjeljno jutro provesti u crkvi, ili se pak jednostavno veselite produženom vikendu, sljedeće dane provedite u krugu najdražih uz dobre stare ili neke sasvim nove običaje.

Bojanje jaja najrasprostranjeniji je način obilježavanja Uskrsa, a u našoj je tradiciji poznato više načina oslikavanja pisanica. Pritom se, uz kupovne boje, najčešće koriste ljuske crvenog luka za crvenu ili pak raznog zelenog bilja za zelenu boju, dok biljni oblici »zaglavljeni« ispod prozirne tkanine ostavljaju zanimljive uzorke i motive na ljusci jaja. Nešto zahtjevnije ukrašavanje biti će ako u cijeli postupak uključite i tekući vosak kojim se na jaju prije umakanja u boju iscrtavaju različiti oblici. Nakon što ljuska jaja poprimi željenu nijansu vosak se odstranjuje, ostavljajući iza sebe iscrtane motive u prirodnoj boji jaja.

Nešto moderniji načini ukrašavanja jaja uključiti će pak obostranu ljepljivu traku koja se također u različitim oblicima lijepi na jaje, a sa čije se gornje strane stavlja »zrnata« hrana u različitim bojama, poput crvene paprike, kukuruzne krupice ili griza. Uz jaja, pincu i pletenicu, obavezna na uskršnjem stolu biti će i šunka, a mnogi vjernici na taj dan jedu i janjetinu, za koju se vjeruje da je bila poslužena i na Posljednjoj večeri.

Uskršnja košarica biti će nezamisliva i bez pilića i zečića, simbola  koji su postali dijelom Uskrsa iako, baš kao ni pisanice, ni na koji način nisu sudjelovali u Isusovom uskrsnuću. Jaja i kunići su, međutim, bili dijelom poganske proslave proljetnog ekvinocija kao simboli plodnosti, pa su svoje mjesto s vremenom našli i na uskršnjoj trpezi.

M.F.

Pročitajte više