Pismo majke samoj sebi: "Kad si postala mama, sve je bilo drugačije nego si zamišljala"

Screenshot: Youtube

ŠTO BISTE rekle samoj sebi kao majci? Treba li vam s vremena na vrijeme podsjetnik na veliku zadaću koju imate i koju iz dana u dan s lakoćom obavljate?

Majka imena Meghan odlučila je savjete i riječi utjehe udijeliti samoj sebi za Majčin dan, kako bi se podsjetila koliko je veliku ulogu prije tri godine zapravo dobila. Njezino je pismo podijelio portal Fresh Exchange, a glasi:

"Draga ja,

Majčinski dani čine se u zadnje vrijeme nekako lakši, zar ne? Misliš da je to zbog manjeg opterećenja ili zato što si se napokon snašla u novoj ulozi? Nisam sigurna hoćemo li ikad saznati, ali mislim da je pomalo oboje. Prvi mjeseci bili su teški i ponekad se činilo da ih nikad nećemo proći. Puno puta si imala osjećaj da jedva držiš ''glavu iznad vode'' i da je to jedino što možeš napraviti. Uloga mame ono je o čemu si sanjala cijeli život, ali kada si to postala, sve je bilo drugačije nego si zamišljala. Znaš da majčinstvo nekima ide bolje nego drugima i to je sasvim u redu jer svi mi imamo različite obitelji i različita životna iskustva.

No nijedna uloga neće te ispuniti više nego ova. Ni jedan posao ni nagrada koju si dobila ne može nadmašiti osjećaj koji dobiješ kad vidiš da dobro odgajaš snažnog i osjećajnog malog čovjeka. Zapamti, nikad ništa nećeš moći niti usporediti s tim.

Puno je toga što nije išlo po planu u zadnje tri godine, no neke stvari nadmašile su tvoje očekivanja. Nema riječi koje mogu opisati ljubav koju si osjetila prema tom malenom dječaku kad si ga prvi put ugledala, ali i jasnoća koju si dobila s dolaskom bebe u svoj život. Promijenilo se sve i to je u redu jer još jedno biće je stiglo tu i ne bi bilo normalno da su stvari ostale iste, jer nisu i nikad više neće biti. Da, bilo je teških dana i sjećanja na neke od njih bi najrađe potisnula duboko negdje gdje ih više nikad nećeš naći, ali svjesna si da ništa u životu ne dolazi lako. To dobro znaš.

I sad kad se tvoje tijelo vratilo u ''normalu'' i kad se osjećaš dovoljno jakom psihički i fizički, znaj da će teški dani opet doći. Izgledat će drugačije i nitko ne zna što će točno donijeti, ali znaj u tom trenu da si snažna i da možeš podnijeti sve što ti život nosi. Radilo se o postporođajnoj depresiji, vraćanju svog tijela u prijašnje stanje ili o emocionalnom stanju, sve to ti možeš! Možda će biti lakše, možda teže, i možda ćeš se bojati kao nikada dosad, ali sve ćeš to prevladati i iz svega ćeš izlaziti sve jača i jača. I vjeruj mi, sve poteškoće koje si prošla stvorile su od tebe bolju verziju osobe nego što si ikad mislila da ćeš biti.

Samo se sjeti, majčinstvo je put, a ne odredište, uživaj u svakom trenutku te veličanstvene uloge.

S ljubavlju,

Ja."

Pročitajte više