Pištolji i sise: Može li ovo stvarno postati veći hit od "Igre prijestolja"?

Foto: Press

DUGOOČEKIVANI hit HBO-a, znanstveno-fanastična vestern serija "Westworld" napokon je tu i istog je trena podigla veliku prašinu.

Strani mediji su prepuni bombastičnih naslova o tome da bi serija prema kultnom filmu Michaela Crichtona iz 1973. mogla postati novi hit.

Preciznije, nova "Igra prijestolja".

O čemu se radi?

Teško je predvidjeti hoće li se status hita ponoviti.

Istina, kritike su izuzetno pozitivne, projekt je ambiciozan, glumačka postava vrhunska (Ed Harris, Anthony Hopkins, Thandie Newton, Evan Rachel Wood), a iza projekta stoje Jonathan Nolan (brat Christophera Nolana, a zajedno su radili na njegovim najvećim hitovima kao što su "The Dark Knight" i "Interstellar") i J.J. Abrams (Lost, Star Wars).

Radnja prati "zabavni park" budućnosti, umotvorinu dr. Roberta Forda koju posjećuju bogataši koji žele iskusiti život na Divljem zapadu proživljavajući bez posljedica svoje maštarije u umjetno stvorenom svijetu prepunom androida.

Ukratko, seks, nasilje, kauboji i umjetna inteligencija.

Seks, nasilje i...?

Već na prvi pogled jasno je da se radi o ogromnom projektu u koji je utrošeno mnogo novca.

No, kritičari se gotovo jednoglasno slažu da je riječ o projektu koji bi se, ako ga gledatelji prihvate, mogao pretvoriti u sljedeću veliku stvar za HBO koji nakon "Igre prijestolja" traži novi hit koji, kao što znamo, nisu pronašli u prerano ugašenom "Vinylu".

I dok neki hvale glumu, odličnu glazbu Ramina Djawadija (Igra prijestolja), raskošne lokacije i rad talentiranih i iskusnih scenarista, drugi drže da bi velik broj likova i paralelnih radnji mogao zbuniti gledatelje. S druge strane, "Igra prijestolja" ima identičan "problem" pa to nije onemogućilo seriju da postane jedna od najpopularnijih serija u povijesti.

S druge strane, "Westworld" ne igra samo na kartu seksa i nasilja (čega ima u izobilju) već se bavi egzistencijalnim temama i tjera gledatelje da se zapitaju nismo li i mi, baš poput androida u seriji, programirana bića koja se samo kreću unaprijed određenim stazama.

Doduše, kad seriju ne možete, poput "Igre prijestolja", ukratko opisati kao "pištolji i sise", pitanje bitno za egzistenciju serije je može li opstati stavljanjem naglaska na kompleksnu radnju, a ne ono što ne privlači mase.

Sve ovo povlači i usporedbe s još jednim velikim hitom, Abramsovom serijom "Lost" što u isto vrijeme može biti i dobra i loša stvar jer čak i najveći fanovi znaju koliko je brzo radnja počela gubiti jasan smjer i postala žrtvom zbunjujućih zapleta koji ni uz najbolju volju scenarista nisu mogli rezultirati zadovoljavajućim krajem.

Borba sa sve opasnijom konkurencijom

Nema sumnje da u ovom 100 milijuna dolara teškom projektu ništa nije prepušteno slučaju.

Usporedbe s "Igrom prijestolja" možda zvuče pretjerano i preuranjeno, ali HBO zaista mora pronaći oružje u borbi s konkurencijom sve većeg broja streaming giganata koji izbacuju sve kvalitetniji sadržaj i to na terenu koji je donedavno pripadao gotovo isključivo HBO-u.

Uzmemo li u obzir posrtaje već spomenutog "Vinyla" i druge sezone "True Detectivea" koja je više-manje pokopala obećavajuću priču koja je prekinuta istoga trena kada su Vaughn i Farrell zamijenili McConaugheyja i Harrelsona, prilično je jasno da HBO mora oživjeti svoju ponudu nekim novim hitom.

Netflix ima ogromnu količinu sadržaja i premda je mnogo toga na klimavim nogama, "dogodio" im se "Stranger Things", imaju gomilu "superjunačkih" serija, a uskoro im stižu i nanovo probuđeni ziceri kao što su "Arrested Development" i "Gilmore Girls".

HBO se trenutno nalazi u istoj poziciji kao i AMC koji trenutno ovisi o "The Walking Dead" (mala je šansa da će "Preacher" postati popularniji nego jest), ali za razliku od njih HBO će se uskoro morati oprostiti od zmajeva i sisa (osim ako "Igra prijestolja" ne dobije spin-off) dok će se mrtvaci još vjerojatno godinama razvlačiti i bez previše problema skakutati od cliffhangera do cliffhangera.

Jesu li Crichtonovi temelji dovoljno jaki da seriju održe dulje od jedne sezone? Odgovor ćemo dobiti nakon prvih deset epizoda. Na kraju krajeva, nitko nije vjerovao da će Martin postati novi Tolkien.

Pročitajte više