Pitali smo posjetitelje što misle o ovogodišnjem Adventu u Zagrebu: "Ovo je otužno"

Foto: Index

DANAS je i službeno započeo Advent u Zagrebu, a mi smo se prošetali centrom grada i upitali posjetitelje što misle o ovogodišnjem izdanju.

Nekima je draži mirniji Advent s manje ljudi, dok drugi sumnjaju da će ga opet posjetiti.

"Manje kućice, ali ima više ljudi pa je onako dosta sretna atmosfera", rekla nam je jedna djevojka.

Njena prijateljica složila se s njom te je dodala da "Zagreb izgleda manje depresivno kada je obasjan svjetlima."

"Čak mi se sviđa ovo minimalističko, da nije kičasto kao svake godine", rekla nam je treća posjetiteljica, no ipak je naglasila da joj nedostaje Ledeni park.

Jedna gospođa priznala je da joj nedostaju kućice na Zrinjevcu.

"One su posebnu čar davale, ali lijepo mi je i ovako."

Bilo je i onih koji su nam rekli da im je prijašnji Advent ipak bio ljepši.

"Prije korone bilo je puno ljepše", rekla je posjetiteljica.

"Ovo je otužno", složio se gospodin.

Upaljena je prva svijeća

Podsjetimo, danas je na Manduševcu gradonačelnik Tomašević upalio prvu svijeću, čime je Advent i službeno započeo.

"Nadam se da ćemo u vrijeme došašća svi biti bolji prema drugima. Želim vam radost, ljubav, da svi budemo bolji ljudi. Hvala vam lijepa", poručio je Tomašević Zagrepčanima koji su se okupili.

U 19 sati upalile su se i lampice na Zrinjevcu, a okupilo se mnoštvo građana, unatoč pandemijskim mjerama. Organizatori su ih s platoa zamolili da stave maske na lica, a studenti su uime TZGZ-a i dijelili maske posjetiteljima na Zrinjevcu. 

Nema Ledenog parka

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine neće biti najpopularnije atrakcije - Ledenog parka na Tomislavcu - kao ni kućica na Zrinjevcu, zbog čega neki Zagrepčani očekuju da će ovogodišnji Advent ipak izgledati nešto skromnije nego prijašnji.

Adventske kućice bit će na pet gradskih lokacija: na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu.

Uvodi se šest novih programa. To su Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima.

Motiv ovogodišnjeg Adventa su tradicionalne hrvatske igračke, a naglasak je stavljen i na kulturno-glazbeni program. 50 zagrebačkih ugostiteljskih obrta također će sudjelovati u ponudi Adventa kroz program Jingle Mingles.

Pročitajte više