Planirate otputovati za blagdane? Ovih pet advenata u Europi savršeno je za fotkanje

Foto: Instagram

LAMPICE, ukrasi, kolači, kuhano vino, fritule... Bliži nam se najljepše vrijeme u godini. Mnogi europski gradovi nude advente kao iz bajke, a influenceri svake godine putuju i svoj Instagram ukrase u blagdanskom ruhu. U nastavku možete pronaći neke od prekrasnih božićnih sajmova koji imaju idealne lokacije za sjajne božićne fotke.

Advent u Beču

Austrija je poznata po brojnim adventskim sajmovima i koncertima uoči Božića. Omiljena je turistička destinacija zbog brojnih kulturno-povijesnih spomenika, a velik broj turista slijeva se u Beč, koji je najsvečaniji u vrijeme Božića i već tradicionalnih adventskih sajmova.

Obvezan je posjet bečkom glavnom simbolu, katedrali sv. Stjepana, koja je smještena u staroj gradskoj jezgri i pod zaštitom je UNESCO-a, a ispred koje se odvija najspektakularniji sajam u vrijeme adventa. Katedrala je obično obasjana raznobojnim laserskim bojama koje daju dodatni poseban božićni ugođaj.

Tu su i dvorci Schönbrunn i Belvedere, u čijim ćete u dvorištima pronaći najljepši nakit za kićenje božićne jelke. Ispred zgrade parlamenta drveće za vrijeme božićnih blagdana bude okićeno raskošnim plavim rasvjetnim lampicama, koje golim krošnjama daju romantičan izgled.

Uz tradicionalne vruće austrijske kobasice i vino s klinčićima obiđite zabavni park Prater i njegov monumentalni kružni vrtuljak, mjesto s kojeg puca prekrasan pogled na cijeli okićeni grad.

Advent u Budimpešti

Svojim kulturnim i povijesnim znamenitostima turiste iz cijelog svijeta privlači i jedan od najljepših gradova u Europi - Budimpešta u Mađarskoj. Zimi je pak Budimpešta iznimno poželjno odredište zahvaljujući popularnom Adventu i brojnim atrakcijama.

Adventsko slavlje započinje u bazilici, gdje više od 100 obrtnika i gastronomskih ponuđača nudi popularnu sajamsku hranu, ukrase i rukotvorine te brojne darove.

Tradicionalno se svake adventske nedjelje na velikom adventskom vijencu pali nova svijeća, a diljem grada održavaju se razni koncerti. Ispred same bazilike sv. Stjepana mogu se pronaći ukusni mađarski specijalitet i atrakcije poput klizališta za djecu koje okružuje veliko božićno drvce.

Advent u Londonu

Želite li osjetiti pravi zimski i blagdanski ugođaj s duhom prošlosti, London je savršeno mjesto upravo za takve trenutke. Turiste najviše privlače božićni ukrasi na Oxford Streetu. Ulica bude ukrašena tisućama božićnih zvjezdica, što joj daje čaroban izgled.

No tu je i Čarobni zimski sajam Winter Wonderland u Hyde Parku, koji nudi mnoštvo raznolikih i bajkovitih štandova, veliko zimsko klizalište, vrtuljke i adrenalinske vožnje te tematske barove za odrasle. Za najspektakularniji pogled na grad udobno se smjestite u veliki kotač koji će vas podignuti na 60 metara visine iznad Londona.

Royal Festival Hall u vrijeme Božića bit će ispunjen svečanim aktivnostima i nastupima. U velikom izboru posebno se izdvaja Roller Disco, zatim zimski sajam uz rijeku Temzu, radionice, svečani koncerti klasične glazbe i, naravno, spektakularni Slava’s Snowshow.

Advent u Parizu

Iako Parizu ne nedostaje šarma, Božić mu jako dobro stoji - ukrašen božićnim svjetlima i ukrasima nudi još više toga za vidjeti i doživjeti nego inače. Osim okićenih ulica grada koje su same po sebi dovoljna atrakcija, uvijek se možete skloniti s hladnoće u neki od zatvorenih prostora Pariza koji su također uređeni u božićnom duhu. 

Quel est votre plus beau souvenir de noël à Paris Region ? 🎄🎁 What is your best memory of Christmas in Paris Region? 🎄🎁 📷@visitparisregion

Objavljuje VisitparisregionUtorak, 14. prosinca 2021.
Objavljuje VisitparisregionNedjelja, 28. studenoga 2021.

Štandovi i kućice s hranom, pićem i suvenirima su s dobrim razlogom neizostavan dio svakog adventskog sajma, pa ćete tako u Parizu bez problema naići na okrepu. Među najpopularnijima se ističe Advent u centru grada na području bivše tržnice Les Halles, gdje se nalazi i božićno drvce visoko čak 22 metra. 

Osim toga, glavni botanički vrt Francuske za vrijeme adventa obasjavaju ogromne skulpture životinja. Svake se godine oko Božića održava izložba velikih svjetlosnih skulptura životinjskih motiva koje se savršeno uklapaju u pejzaž botaničkog vrta. 

Advent u Berlinu

Advent u Berlinu je poseban doživljaj jer svaki posjetitelj može uživati na preko 50 adventskih sajmova. Iako se u gradu nalazi velik broj sajmova, turistima su uvijek najprivlačniji oni u samom središtu grada. Možete birati između brojnih trgovina uzduž poznate gradske ulice, Muzejskog otoka te brojnih drugih lokacija.

Pročitajte više