Počeo je u gej filmu, a postao besmrtan u remek-djelu ratnog žanra

Foto: Press

MOŽDA se čini da nije lako voljeti ratni film o nacističkoj morskoj posadi i da posebno nije lako voljeti oficira koji je jedan od centara priče, ali prelako je ako je film Das Boot i ako je taj oficir Jürgen Prochnow, a uostalom u njemu ni nema nacizma. Das Boot (1981) je podmornički film kojim počinje i završava svaka priča o ovom podžanru, jedno od najvećih remek-djela ne samo njemačkog nego europskog i svjetskog filma, dok je Jürgen u ulozi starog, odveć umornog morskog vuka i čovjeka na čijoj savjesti i plećima previše toga počiva zaslužio da mu se poploča put do planetarne slave.

Prije Das Boot je igrao u najkontroverznijem njemačkom filmu 70-ih. Zove se The Consequence" i govori o ljubavi dva homoseksualca, što je, naravno, naišlo na tešku cenzuru u to vrijeme. Poslije već nije mogao nadmašiti Das Boot sve i da je pokušao i nije baš došao do visina za koje je imao potencijala, ali je i on poput redatelja Wolfganga Petersena 80-ih otišao za Sjedinjene Američke Države i ostavio traga u najpopularnijoj industriji filma. Neizbježno je bilo da uđe u stereotipe negativaca njemačkog naglaska, ali ponekad je bilo i prepoznavanja Amera da može on i više ponuditi. 

 

Teško je reći što je broj 2 u njegovoj filmografiji, ako uzmemo da je Das Boot broj 1, pa deset mjesta praznih, ali eto recimo Sutter Cane mora biti najjači pisac koji nije nikad postojao, toliko puta mu je spomenuto ime i prezime u Carpenterovom U ustima ludila da gotovo pomislite kako taj čovjek i u stvarnosti mora negdje živjeti i svjetski kaos činiti svojim knjigama. To je predobra uloga, ista takva je i kod Lyncha u Dune, s njim je surađivao i na Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom, pa su tu Policajac s Beverly Hillsa 2, Forbidden, prerijetka glavna u The Man Inside s Coyoteom i zemljakom Dieterom Laserom, Air Force One, Engleski pacijent, Replacement Killers, gdje je član uraganske trojke kožoderača s Treyom i Schweigerom, a imamo i Judge Dredd, što mu nije jedina veza sa Sylvesterom Stalloneom.

Naime, Jürgen je krajem 70-ih sinkronizirao glas Stallonea u Rockyju i Rockyju 2 za njemačko tržište, tako da vjerojatno mnogi Nijemci i danas misle kako Sly govori daleko markantnije nego što zapravo govori. Napomenimo da ima dvostruke veze i sa Schwarzeneggerom; prva je ta što je Prochnow bio jedan od kandidata za Terminatora u, je li, Terminatoru, a druga je baš direktna. Tumačio je lik Arnolda Schwarzeneggera u biografskom filmu See Arnold Run, koji se bavi Arniejevom političkom karijerom.

Svašta je radio tijekom filmskih dana, ronio i široko i duboko, imao i životne tragedije kada mu je prva supruga ubila sedmogodišnju kćerkicu, ali uvijek je održao karakter u licu i nadamo se da ovo penzionersko vrijeme s 80+ godina provodi u zajednici s blagostanjem kad se već prilično rijetko s njim družio u svojim ulogama, a i u životu.

Pročitajte više