POGLED U NEBO Večeras će se nad Hrvatskom vidjeti dva vrhunska svemirska spektakla

Screenshot: YouTube

U PONEDJELJAK 10. travnja na noćnom nebu iznad Hrvatske moći će se gledati dva lijepa astronomska događaja – najsjajniji Jupiter u 2017. i prividni prelet Međunarodne svemirske postaje (ISS) preko gotovo punog Mjeseca, koji se događa vrlo rijetko.

Najsjajniji Jupiter

Da budemo precizniji, Jupiter je bio najsjajniji u petak kada se našao točno u opoziciji, što znači da se Zemlja našla točno između Sunca i Jupitera. No ta pozicija mijenja se vrlo sporo, pa se ništa nije mnogo promijenilo od petka. Plinoviti div trenutno je najsjajniji objekt na večernjem nebu osim Mjeseca, a izlazi već u ranim večernjim satima. Njegov sjaj iznosi -2.47, što znači da je sjajniji od najsjajnije zvijezde Siriusa, a malo manje sjajan od Venere koja se vidi tek u jutarnjim satima. Jupiter i njegova četiri galilejanska mjeseca (od ukupno identificiranih 67) Io, Europa, Ganimed i Kalista, moći će se lijepo vidjeti već i dobrim dalekozorom. No ako baš želite vidjeti Jupiterove karakteristične pruge ili Crvenu pjegu, trebat će vam teleskop.

Rijedak prelazak ISS-a preko Mjeseca

Još interesantniji i značajno rjeđi prizor koji će se najbolje moći pratiti iz Zagreba, bit će prelet ISS-a preko Mjesečeva diska. Postaja će na svojoj orbiti proletjeti gotovo točno iznad centra grada (karta dolje). Gledano iz njegova središta, proći će točno po sredini Mjeseca koji će večeras biti gotovo pun (uštap je sutra).

Nažalost, za ozbiljnije gledanje i snimanje ovog događaja trebat će vam i ozbiljnija oprema – neki jači teleobjektiv ili, najbolje, amaterski teleskop jer će ISS biti dosta malen. U trenutku prelaska preko Mjesečeva diska, na istočnom dijelu neba od Zemlje bit će udaljen oko 1000 km. Postaja se inače održava na visini između 330 i 435 km.

U Zagrebu će se na nekoliko lokacija rasporediti nekoliko timova astronoma koji će kamerama i fotoaparatima pokušati zabilježiti tranzit. Prolazak ISS-a na noćnom nebu inače nije posebno rijedak događaj. U razdoblju od dva mjeseca vidi se ukupno oko dva tjedna. Međutim, vrlo rijetko događa se da na tom svojem prolasku iznad određenog grada postaja prođe točno po sredini Mjeseca i to gotovo punog! Prelet ISS-a preko Mjeseca trajat će 2.49 sekundi, a moći će se pratiti iz više hrvatskih gradova koji će se naći na putanji postaje. Primjerice, u Zagrebu će tranzit početi u 21:01:06; u Kutini u 21:01:15; u Novoj Gradiški u 21:01:20 (za druga vremena pogledajte na Google Maps dolje).



ISS će danas također biti vrlo sjajan na nebu. Kada se bude nalazio nad našim glavama, imat će sjaj -3,9, gotovo isto kao Venera čiji je sjaj -4 (veći minus podrazumijeva jači sjaj). Dolazit će nam iz smjera zapada s malim otklonom prema sjeveru. Za one koji budu snimali negdje iz područja Gornjeg grada, ISS će doletjeti iz smjera Zaprešića i Gajnica, a na disk Mjeseca uletjet će u njegovu dijelu koji će biti okrenut zapadu, negdje u području Mora kriza (pogledajte na kartama dolje).

Odakle će se sve moći pratiti tranzit, s koliko širokog područja, najbolje pokazuje karta dolje. Prelet će teleskopom iz centra Zagreba snimati i znanstvena ekipa Indexa. Svoje snimke možete poslati u redakciju, a mi ćemo neke ponajbolje objaviti sutra. Među ostalim, sutra ćete na Indexu moći vidjeti i kako se iz Zagreba teleskopom vidio sjajni Jupiter.




Ako vas zanima kako snimiti prelet raznim opremama, posjetite stranicu Astrobobo zagrebačkog astronoma Borisa Štromara.


 

Pročitajte više