Pogledajte tko su djevojke koje čine prvi ženski pokeraški tim u regiji

PRIJE nekoliko dana osnovan je u Zagrebu prvi ženski tim u regiji, Pokerica Ladies Team. U suradnji s dečkima iz Pokerica Teama i uz njihovu podršku, glumica Sonja Kovač, studentica i bivša stanarka Big Brothera Hana Šoljan te Željka Pencinger odvažile su se i udružile snage kako bi pridonijele popularizaciji pokera kao sporta te ohrabrile ostale djevojke da se i same okušaju u ovoj igri. Cure su za Index otkrile kako je sve počelo.

Početak prije godinu i pol

Istaknule su da poker igraju oko godinu i pol, a svaka ga je zavoljela kroz kućne igre. Uglavnom su poker igrale s društvom, no ubrzo ih je zainteresirao i više od toga pa su krenule na turnire. Željka nam je otkrila da se pokerom počela baviti sasvim slučajno, kad je partija pokera zamijenila partiju bele. "U tri sata višegodišnja tradicija kartanja vikendom s prijateljima poprimila je sasvim novi oblik", rekla je Pencinger.

Hana: Bila je to ljubav na prvu kartu

Hana nam je otkrila da je to bila ljubav na prvu kartu. "Počela sam igrati s dečkom Antom Varnicom, koji je zbog ozljede stopirao svoju kickboksačku karijeru te nedostatak adrenalina zamijenio onim na zelenim stolovima." Ovoj adrenalinskoj ovisnici Texas Holdem je sasvim po mjeri.

Sonja Kovač: Dopustila sam dečku da mi objasni o čemu se radi

Indeksova blogerica Sonja Kovač rekla je da je dugo vremena odbijala saznati što je to Texas Holdem poker. "Dečko mi je pričao o jednoj vrlo popularnoj igri u Americi koja se počela jako brzo razvijati i u Europi. Jedan dan, kad sam mu dopustila da mi objasni o čemu se radi i koja su pravila, istog sam se trena zaljubila u tu, po meni, najuzbudljiviju igru", objasnila je lijepa pokerašica.

Poker kao užitak

Glavni motiv za bavljenje pokerom djevojkama jest užitak. "Budući da smo sve tri visoko obrazovane djevojke sa svojim stalnim poslovima i/ili studiranjem, poker nam je prije svega hobi. Hobijem se, naravno, bavim ponajprije iz strasti, bez nje ne bi imalo previše smisla, a ni rezultata", otkrila nam je Željka.

"Poker smatramo hobijem i igramo ga u slobodno vrijeme, kada završimo sa svim svojim obvezama"

Hana smatra da je poker vrhunski užitak ispunjen adrenalinom, strašću, intelektom te proučavanjem ljudske psihologije. "Poker smatramo hobijem i igramo ga u slobodno vrijeme, kada završimo sa svim svojim obvezama. Nekako nam je ljepše ponekad, umjesto izaći van, ostati doma te uz dobro društvo i klopicu odigrati pokoji turnir. Nas tri igramo isključivo turnire, a ne cash-igru, tako da se samim time može zaključiti koliko nas privlače natjecateljski duh, nadmetanje i užitak prezentacije svojih vještina drugim igračima na stolu, a ne čisti novac." Cure smatraju da dobrog pokeraša čine snalažljivost, strpljenje i samokontrola te podcjenjivanje i precjenjivanje protivnika.

Rabe li ikad ženske atribute?

Sonja smatra da dobar igrač mora stalno raditi na sebi, usvajati znanja od iskusnijih igrača te znati dobro blefirati. Kad smo došli do pitanja o iznosima koje su osvojile na turnirima, cure su izjavile da iznosi znaju biti jako lijepi, no smatraju da nije u redu pričati o zarađenim honorarima. Djevojke su istaknule da ne koriste fizičke atribute kao jednu od taktika dobivanja u pokeru.

Željka: Poker nije natjecanje u ljepoti nego u znanju

"Što se tiče ženskih atributa - poker nije natjecanje u ljepoti nego u znanju. Bilo bi licemjerno kad bih s jedne strane koristila takvu taktiku, a s druge se borila za popularizaciju pokera kod žena i tvrdila da nema razlike između ženskih i muških igrača, zar ne", odgovorila nam je lijepa Željka. Hana nam je otkrila da njezino oružje u pokeru nikako nisu fizički atributi. "Dapače, zakopčam se do grla i zaboravim na svoju ženstvenost", rekla je seksipilna Hana. 

Sonja: Muškarci nas ne gledaju kao komade mesa

Svestrana Sonja smatra da to ne bi bilo u redu te da u ozbiljnoj igri toga nema. "Toga u ozbiljnoj live igri nema, muškarci nas doživljavaju jednakima i ne gledaju nas kao komade mesa. Tajno oružje za zbunjivanje protivnika je mijenjanje igre."

Tijekom turnira ne smiješ imati jedan te isti način igre, često se trebaš mijenjati jer na taj način ostali protivnici ostaju zbunjeni i lakše ih se pobjeđuje. Ne smatraju se ni potpunim blefericama ni potpunim ziherašicama.

Bleferice ili ziherašice?

Ovisno o situaciji, kažu, blef je ponekad sastavni dio njihove igre, a ponekad igraju na sigurno. "Blef je sastavni dio igre, kao i igra na sigurno, i jedno i drugo dio su strategije, a s obzirom na to da je poker izuzetno dinamičan, dogodi se da čitav  turnir uglavnom blefiraš, ili obrnuto, igraš na ziher", kaže Željka. "Jedino što mogu reći jest da zaista ne igram tipično ženski te vam time i odajem tajnu, da mi je najveći gušt banak uzeti na - BLEF!", istaknula je Hana.

Sonja: Ne valja kad stalno blefiraš, kao ni kad stalno igraš ziheraški

Sonja smatra da način igre treba stalno mijenjati. "Ne valja kad stalno blefiraš, kao što ne valja ni stalno igrati ziheraški. Dakle, stalno treba varirati između tih dviju igara i izmjenjivati ih. Ali nema većeg adrenalina nego kad na blef uzmeš neki veliki pot. Srce kuca sto na sat, a ti moraš na van ostati isti onakav hladan i smiren kao da se ništa nije dogodilo. E to se zove pravi blefer!", rekla je zgodna glumica.

Kako muškarci reagiraju na njih?

Kad smo ljepotice upitali kako na njih reagiraju muški protivnici, rekle su nam da to trebamo pitati snažniji spol. "U početku sam bila sama na muškim turnirima i bilo je čuđenja, no otkad sam ostvarila rezultate u Hrvatskoj i otkad je osnovan naš Pokerica Ladies Team, Sonja, Željka i ja redovita smo postava našeg Texas Holdem svijeta i čuđenja više nema. Dapače, ostvarile smo divna prijateljstva. Voljela bih da što više žena skupi hrabrosti, odvaži se i krene u igru. Da potaknemo to, od idućeg mjeseca krećemo s Ladies Texas Holdem turnirima, koji će se održavati u casinu Cezar hotela Westin, te se nadamo malo većem Texas Holdem babinjaku!", rekla je Hana.

Sonja: Muškarci su nam podrška

Sonja kaže da su im muškarci podrška te im čestitaju na timu koji su osnovale. "Rekli su da vole imati djevojke za stolom kao protivnike jer je time, naravno, igra zanimljivija. Ipak je ovo jedini sport gdje se ne odvajaju muškarci od žena već igraju svi zajedno. U Americi su došli na ideju da se tu i tamo naprave isključivo ženski turniri, a mi ćemo biti prve u Hrvatskoj koje će to napraviti i ovdje", rekla je  Kovač.

Poker na skidanje? "Nikako i nikada"

Pokerom na skidanje zaključile smo intervju s lijepim pokerašicama. Željka nam je rekla da nikad nije niti ima namjeru igrati poker na skidanje. "Da igram poker na skidanje, svrstala bih sebe u djevojčicu koja se igra da je pokerašica. Ja se ne igram, ja to jesam", rekla je Hana za kraj. Sonja se zapitala što je to poker na skidanje i zaključila: "Ja igram samo Teksas Holdem poker". Zaljubljenicama u ovu zanimljivu i uzbudljivu igru želimo puno uspjeha.

Texas Holdem u Hrvatskoj možete zaigrati online (za virtualne žetone, ne pravi novac) na multiplayer portalu www.igra.hr.

Pročitajte više