Pomoću AI prikazao kako bi Dražen Petrović izgledao da je živ. Video je dirnuo mnoge

Foto: Ante Jelavić/History/Pixsell

NOVA objava Filipa Filkovića Philatza zainteresirala je mnoge. Hrvatski redatelj pomoću platforme Midjourney prikazao je kako bi Dražen Petrović izgledao da je živ i kako bi mu izgledala karijera. Video je postao viralan na društvenim mrežama i dirnuo je mnoge.

"Istražujem puno mogućnosti i alternativnih stvarnosti putem umjetne inteligencije. U ovom slučaju, zanimala me putanja karijere Dražena Petrovića i kako je mogao izgledati 2023. godine. Meni je ovaj rad fascinantan i emotivno evokativan. To je zanimljivi pogled na ono što je moglo biti i podsjeća me na golemi talent koji je pokazao u svojoj karijeri", ispričao nam je Philatz.

Kaže da korištenje AI tehnologije omogućuje premošćivanje jaza između prošlosti i zamišljene budućnosti i smatra da je ovo moćan način odavanja počasti Draženovoj ostavštini.

"Ovo je ujedno i jedan dosta ozbiljan AI rad - dosta drugih eksperimentiranja s poznatim licima iz našeg podneblja na granicama su humora i kurioziteta. Poput radova u kojima vidimo poznata lica u neobičnim situacijama. Poput reelsa u kojem vidimo naše političare prije spavanja", opisao je.

Philatz održava masterclass o AI-ju uz izložbu radova

Philatz otkriva i da povremeno kreira eksperimente koje na kraju ne objavi jer procijeni da nisu prikladni za javnost. "Ključno je održavati finu ravnotežu između humora i dobrog ukusa, budući da AI tehnologija ima potencijal kreirati kako divne tako i kontroverzne rezultate", navodi.

Inače, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu 18. rujna organizira Philatzov masterclass o umjetnoj inteligenciji u filmu i režiji. Filip Filković će podijeliti svoje bogato iskustvo i demonstrirati načine na koje AI unapređuje proces stvaranja filmova.

Osim masterclassa, posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbu AI generiranih radova ovog redatelja. "Ovi radovi predstavljaju suradnju između čovjeka i stroja, kreirajući jedinstvene umjetničke vizije koje su rezultat spoja kreativnosti i tehnologije", piše u opisu događaja na Facebooku.

Pročitajte više